Print this page

Як повернути сплачений 1% «пенсійного» збору при купівлі житла

січня 15, 2018

Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. №400/97‑ВР, п. 9 ст. 1 передбачено, що від сплати 1% в ПФУ звільняються фізичні особи, які:

1. перебувають в черзі на отримання житла;

2. купують нерухомість уперше.

notarius

Однак на практиці не передбачено механізму доведення обставин купівлі житла вперше під час оформлення операції у нотаріуса

Більше того, Порядком сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженому постановою Кабміну від 03.11.1998. № 1740153 передбачено, що для нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна обов’язкова наявність документів про сплату відповідного збору на пенсійне страхування. Тому оформити договір без сплати такого мита нотаріус не може. Водночас, відмова Пенсійного фонду України повернути сплачений збір ґрунтується на тому, що ПФУ та його органи не володіють даними щодо прав власності та майна осіб, які купують житло (вперше чи ні).

Однак у громадян України є законне право повернути сплачений збір після його сплати -  в судовому порядку.

Зважаючи на поширену практику вирішення даного питання в суді, позиція суду у цьому випадку є досить однозначною. Практично завжди рішення у справі щодо повернення сплаченого «пенсійного» збору суд ухвалює на користь позивачів. Згадаємо, наприклад, нещодавну ухвалу ВАСУ від 08.12.17 у справі № К/800/40962/17.

Відповідно до обставин цієї справи, позивач сплатив при нотаріальному посвідченні договору 10 251,25 грн збору, що становило 1% вартості житла. Позивач купував нерухомістьуперше, тож вирішив повернути сплачений збір, звернувшись до окружного адміністративного суду.

Суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення на користь позивача, вказавши, що сплачений збір підлягає поверненню.  Як доказ на користь позивача щодо повернення помилково сплаченого збору, судами було використано інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, відповідно до якої за позивачем була зареєстрована лише ця придбана квартира.

Пенсійний фонд України звернувся до ВАСУ із касаційною скаргою, однак отримав відмову. У своєму рішенні судді Вищого адміністративного суду України посилалися на абз. 1 п.9 ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

За цією нормою  при купівлі нерухомості платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації, крім державних підприємств, установ і організацій, які купують нерухоме майно за бюджетні кошти, іноземних установ та організацій, яким міжнародними договорами та законами України,наданий імунітет або привілеї, а також громадян, які купують житло вперше або купують і перебувають у черзі на одержання житла.

Отже ті особи, які купують житло вперше, так само, як ті, що перед купівлею житла перебувають в черзі на отримання житла, мають право повернути такий збір.

Зазначимо, що механізм повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного бюджету визначений наказом Мінфіну від 03.09.2013 року № 787. Зокрема, ним визначено, що повертають такі кошти органи ПФУ через оформлення розрахункових документів. Для цього особа, що придбала житло вперше, повинна подати  до підрозділу пенсійного фонду, на реквізити якого було проведено оплату, заяву та копію квитанції про сплату збору.

Саме тому, при посвідченні договору нотаріусом вам слід подбати про підготовку посвідченої нотаріусом копії платіжного документу про оплату збору. Надати завірену копію квитанції можуть і в банку, де ви проводили платіж. Якщо доказів оплати не залишилось – зверніться за документом до нотаріуса, у якого оформлювали угоду.

Наступний крок – ви готуєте та надаєте до відповідного окружного адміністративного суду позовну заяву. Для швидкого та надійного результату можете заручитись підтримкою адвоката чи звернутись за допомогою до нашої юридичної компанії.

Якщо вирішити подавати скаргу самостійно, нижче наводимо зразки документів, які вам знадобляться.

Зразок листа до підрозділу пенсійного фонду

Зразок позовної заяви про повернення безпідставно сплачених коштів

Прочитано 1352 разів