Print this page

ВР ухвалила зміни до КПК, які захистять бізнес від неправомірних дій слідчих

вересня 19, 2018

Верховна Рада прийняла в першому читанні і в цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (№ 8490).

kpkЯк йдеться в пояснювальній записці, новий закон – це відповідь на численні звернення суб'єктів господарювання про можливі факти порушення їх прав і законних інтересів правоохоронними органами під час досудового розслідування.

Зокрема, закон дає право оскаржити неправомірну бездіяльність слідчого органу (наприклад, якщо справа розглядалася більше одного року або 18 місяців), а також дає можливість підприємцю або громадянину вимагати відшкодування збитків персонально зі слідчого і прокурора, які допустили порушення.

За словами Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, «такого в історії українського правосуддя не було», щоб держава могла компенсувати шкоду потерпілому за допомогою «зворотної вимоги» до винних осіб, хоча ця норма діє в розвинутих європейських країнах.

Тож тепер, в разі встановлення в діях слідчого або прокурору складу не лише кримінального правопорушення, а й за наявності ознак дисциплінарного проступку за результатами службового розслідування, проведеного на підставі рішення суду, яким задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування, - платитиме не держава, а саме слідчий чи прокурор.

Відповідні зміни були внесені до статті 130 КПК, статті 1191 Цивільного кодексу, статей 2, 4 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду».

Внесеними змінами до ст.1191 ЦК України передбачено також, що уточнення про наявність ознак дисциплінарного проступку для регресної вимоги до винної особи без строку давності може зачіпати і суддів. Наприклад, у випадках присудження компенсації за рішеннями Європейського суду з прав людини.

Крім того, законом внесено зміни до статей 220, 284, 303, 309 КПК в частині надання іншій особі, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представнику права заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 част. 1 ст. 284 КПК.

Зверніть увагу, у цьому випадку, слідчий, прокурор зобов’язаний розглянути таке клопотання в строк не більше 3 днів з моменту подання і задовольнити за наявності відповідних підстав. Відмову в задоволенні такого клопотання можна буде оскаржити до слідчого судді, а в разі відмови слідчого судді задовольнити відповідну скаргу - оскаржити в апеляційному порядку.

Закон вніс зміни також до ст. 307 КПК, відповідно до яких ухвала слідчого судді (якою задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування) направляється керівнику органу, службовою, посадовою особою якого є слідчий, прокурор, для організації проведення службового розслідування та вирішення питання щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Таким чином, завдяки прийняттю закону, було створено додатковий інструмент захисту громадян та бізнесу від неправомірного втручання в їх підприємницьку діяльність, та надано сигнал інвесторам, що Україна стає територією комфорту для підприємців.

Прочитано 729 разів