Print this page

Правовий статус майна подружжя не змінюється після розірвання шлюбу

грудня 26, 2018

Після розірвання шлюбу майно подружжя залишається їх спільною сумісною власністю і може бути передано в іпотеку лише за згодою співвласників.

Про це нещодавно нагадав Верховний суд.

За обставинами справи між відповідачем (екс-чоловіком) та банком було укладено іпотечний договір в забезпечення виконання зобов'язань за договором невідновлювальної кредитної лінії, та передано в іпотеку банку квартиру, набуту відповідачем та позивачем за час шлюбу за спільні кошти.

Тоді колишня дружина звернулась із позовом про визнання за нею права власності на ідеальну частину квартири та визнання іпотечного договору недійсним.

Рішеннями судів перших двох інстанцій позовні вимоги були задоволені у повному обсязі.

Однак у касаційній скарзі банк посилався на те, що в момент укладення іпотечного договору йому не було відомо про перебування нерухомого майна у спільній сумісній власності (цей факт було встановлено місцевим судом пізніше).

Однак Верховний суд касаційну скаргу відхилив, і ось чому.

Відповідно до ст. 578 ЦК України майно, що є у спільній власності, може бути передане у заставу (іпотеку) лише за згодою усіх співвласників. За змістом ч. 1ст. 65 СК України, дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою. Частина 3 цієї норми передбачає, що для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

Ігнорування наведених приписів законодавства свідчить про відсутність волевиявлення позивачки на укладення відповідачем договору іпотеки, за яким мало місце розпорядження спільним майном подружжя. А тому правочин у зазначеній справі, з урахуванням вимог ч.3 ст.203, ч.1 ст.215 ЦК України, є недійсним.

Більше того, саме по собі розірвання шлюбу не тягне за собою зміну правового статусу майна подружжя. Таке майно залишається їх спільною сумісною власністю. І лише після вирішення питання про поділ майна, яке є спільною сумісною власністю, виділення конкретних часток кожному зі співвласників, таке майно набуває статусу спільної часткової власності чи особистої приватної власності (постанова ВС від 12 грудня 2018 року у справі № 442/8645/14-ц).

Прочитано 1950 разів