Print this page

Нюанси представництва в суді інтересів нерезидента

серпня 23, 2019

Для підтвердження статусу представника іноземної юридичної особи в адміністративних судах або його повноважень на право підпису та подання позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги, крім документів, визначених статтями 55, 59 КАС України, подаються також документи, які підтверджують правосуб’єктність такої юридичної особи за відповідним законом іноземної держави.

Такий висновок міститься в постанові колегії суддів Касаційного адміністративного суду Верховного Суду від 26 червня 2019 у справі № 826/13396/18.

У даній справі Верховний Суд погодився з судом апеляційної інстанції стосовно того, що додана до апеляційної скарги довіреність, видана президентом іноземної юридичної особи, не є достатнім підтвердженням необхідних повноважень на здійснення представництва в адміністративних судах у зв’язку з тим, що на підставі цієї довіреності неможливо встановити повноваження тієї особи, яка видала довіреність, зокрема, наявність у неї повноважень видавати довіреність на представництво прав та інтересів іноземної юридичної особи в адміністративних судах.

Відповідно до висновків ВС та на підставі положень статей 25, 26 Закону України «Про міжнародне приватне право» , представник іноземної юридичної особи мав би надати наступні документи, засвідчені належним чином, які б підтверджували:

  • державну реєстрацію цієї компанії у відповідному реєстрі компаній іноземної держави;
  • призначення особи, яка підписала довіреність, на посаду президента компанії та її перебування на цій посаді на момент видачі довіреності;
  • наявність у президента компанії повноважень видавати довіреність на представництво прав та інтересів в адміністративних судах.

А відтак, додана до апеляційної  скарги копія довіреності, за висновками ВС, не є документом, що може посвідчувати повноваження особи та в розумінні статей 55, 59 КАС України остання є неналежним представником у даній справі. Натомість, для представництва іноземної юридичної особи  в суді необхідні документи, які б підтвердили  правосуб’єктність останньої за відповідним законом іноземної держави.

З повним текстом постанови Верховного суду у даній справі можна ознайомитись за посиланням.

Прочитано 2979 разів