Print this page

Покупець не може зобов’язати контрагента зареєструвати податкові накладні через суд

жовтня 22, 2019

Велика Палата Верховного суду вказала на те, що позовна вимога покупця про зобовʼязання продавця здійснити реєстрацію податкових накладних не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції.

За обставинами справи, товариство звернулося до господарського суду з позовом, у якому просило зобов'язати контрагента (енергогенеруючу компанію) скласти та зареєструвати в ЄРПН податкові накладні від господарських операцій за договорами постачання. Адже без зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних не можна віднести суми ПДВ до складу податкового кредиту.

Однак суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження у справі, зазначивши про те, що позивач може звернутися до окружного адміністративного суду.

Апеляційний суд, вважаючи, що між сторонами існують правовідносини, підставою виникнення яких є господарський договір, скасував ухвалу місцевого суду та направив справу до цього ж суду для подальшого розгляду.

Вирішуючи питання щодо визначення юрисдикції, в межах якої має розглядатися ця справа, Велика Палата Верховного Суду виходила з таких міркувань.

Зобов'язання зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних для включення до податкового кредиту суми ПДВ виникає саме з податкового законодавства, а не з договірних відносин, тому є податковим, а не господарським зобов'язанням. Спори, які можуть виникнути між платниками ПДВ та державою в особі уповноваженого органу – суб’єкта владних повноважень щодо суми сплаченого податку, є адміністративними і мають розглядатися судами адміністративної юрисдикції.

З огляду на це висновок суду апеляційної інстанції про те, що відсутність реєстрації податкової накладної є невиконанням відповідачем господарського зобов'язання за договором, помилковий.

Водночас Велика Палата ВС звернула увагу на те, що обовʼязок продавця зареєструвати податкову накладну – обовʼязок платника податку у публічно-правових відносинах, а не обовʼязок перед покупцем, хоча його невиконання може завдати покупцеві збитків. Тому позовна вимога покупця про зобовʼязання продавця здійснити таку реєстрацію не є способом захисту у господарських правовідносинах і не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції.

Натомість належним способом захисту для позивача може бути звернення до контрагента з позовом про відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення контрагентом за договором обовʼязку щодо складення та реєстрації податкових накладних (див. постанову Об’єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 3 серпня 2018 року у справі № 917/877/17).

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 5 червня 2019 року у справі № 908/1568/18 (провадження № 12-52гс19) можна ознайомитися за посиланням

Прочитано 2365 разів