Print this page

Набули чинності зміни до Митного кодексу України

листопада 08, 2019

7 листопада вступив в силу закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів (АЕО)», прийнятий Парламентом 2 жовтня 2019 року.

Закон дозволить істотно спростити митні формальності для українських підприємств, які отримали статус авторизованого економічного оператора. Як пояснили у Міністерстві фінансів України, Закон був розроблений на виконання зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та Угоди СОТ про спрощення процедур торгівлі. Так, відповідно до статті 84 Угоди про Україну з ЄС, українське митне законодавство має поступово наближатися до митного законодавства Євросоюзу на основі принципу найкращих зусиль, при цьому, одним з етапів адаптації є введення в Україні інституту АЕО, аналогічного тому, який функціонує у ЄС. 

Зазначимо, сьогодні, програми авторизованого економічного оператора вже реалізовано у 83 країнах світу, ще 19 країн перебувають у стадії їх активного впровадження. За останній рік значно зросла кількість укладених міжнародних угод про взаємне визнання АЕО - з 57 до 78.

Що дасть програма АЕО для суб'єктів господарювання? Насамперед, це:

- пришвидшення проходження митних процедур (знижений рівень ризику; процедура спрощеного декларування);

- підвищення сервісу надання митних послуг (можливість надходження товарів відразу на склад компанії; попередження про здійснення фізичного огляду вантажу);

- економія витрат (зменшення затримок на кордоні; зменшення витрат на послуги митних терміналів);

- передбачуваність ведення бізнесу (прозорі та заздалегідь зрозумілі процедури митного оформлення; підвищення рівня безпеки та поліпшення зв'язку між партнерами в ланцюгу постачань).

Крім того, як запевняють у Мінфіні, впровадження програми АЕО сприятиме наданню суттєвих спрощень митних формальностей для підприємств з високим ступенем довіри,  надасть можливість українським підприємствам брати участь у формуванні безпечних ланцюгів постачання товарів та сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності на зовнішніх ринках.

Прочитано 570 разів