Print this page

В’їзд в Україну для іноземців хочуть зробити за поданням біометричних даних

грудня 02, 2019

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук ініціював законопроект №2478 «Про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз». Документ зареєстровано у ВР 21 листопада.

Нині особи іноземців та осіб без громадянства в Україні ідентифіукують на підставі оформлення віз для в’їзду в Україну, що не передбачає використання їх біометричних даних. 

Що ж пропонує законопроект? Насамперед, він вносить зміни до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» в частині створення правових підстав для збору біометричної інформації іноземців та осіб без громадянства у рамках процедури оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію.

Так, правила оформлення іноземцям та особам без громадянства візиподання ними своїх біометричних даних під час оформлення візи та перелік документів, необхідних для її отримання, встановлюються КМУ. Це передбачає створення правових підстав для встановлення Кабінетом міністрів України порядку фіксації, використання та зберігання біометричних даних, що подаватимуться під час оформлення віз.

Що важливо - змінюються підстави для відмови в наданні візи. 

Іноземцю або особі без громадянства може бути відмовлено в наданні візи, якщо заявник відмовляється подати свої біометричні дані для їх фіксації, якщо інше не передбачено законодавством чи міжнародними договорами України.

Передбачено, що  іноземці та особи без громадянства зобов’язані подавати свої біометричні дані для їх фіксації уповноваженим органам України під час:

- в’їзду в Україну і виїзду з України в рамках процедури прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України;

- оформлення посвідок на тимчасове/постійне проживання;

- затримання іноземців та осіб без громадянства в Україні у визначених законом випадках;

- вжиття заходів в рамках процедури примусового видворення з України іноземців та осіб без громадянства, що не залишили територію України в установлений строк тощо.

Як зазначено у пояснювальній записці, прийняття зокону дозволить - спростити процедуру ідентифікації особи іноземців та осіб без громадянства під час/після їх в’їзду на територію України та посилить боротьбу проти використання підроблених документів в Україні.

Прочитано 592 разів