Print this page

Отримати оцінку нерухомості відтепер можна безкоштовно й без посередників

грудня 27, 2019

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна» (№ 354-ІХ).

Нагадаємо, цей закон було ухвалено 5 грудня 2019 року.

Він скасовує необхідність сплати коштів за формування довідок і звітів про оцінку об’єктів нерухомості на користь приватних електронних майданчиків. Натомість, запроваджується нова, спрощена модель оцінки об’єктів нерухомості:  будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомого майна онлайн та на її підставі укласти угоду.

У разі незгоди з вартістю об'єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа матиме право звернутися до суб'єкта оціночної діяльності (оцінювача) й провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Крім того, згідно із прийнятими змінами, авторизовані електронні майданчики буде від’єднано від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Натомість суб’єкти оціночної діяльності (оцінювачі) та нотаріуси отримають прямий, безперешкодний та безкоштовний доступ до цієї бази.

Зазначимо, інформація з Єдиної бази звітів про оцінку буде відкритою. Всі дані про об'єкт нерухомості та його вартість автоматично оприлюднюватимуться в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження - окрім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна.

Як передбачається доступ, внесення, перевірка інформації з Єдиної електронної бази, як і формування електронних довідок про очікувану вартість об'єкта нерухомості здійснюється безоплатно.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пунктів 2-5 розділу І, які набирають чинності з першого числа місяця, що настає за днем оприлюднення Фондом державного майна України рішення про введення в промислову експлуатацію програмного забезпечення Єдиної бази звітів про оцінку, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Прочитано 837 разів