Print this page

Зміни в прокуратурі: новий законопроєкт

лютого 24, 2020

У Верховній Раді запропонували внести зміни до закону «Про прокуратуру».  Відповідний законопроєкт  зареєстровано 13 лютого за номером № 3062.

Згідно з документом, планується повернути механізм присвоєння класних чинів та форменого одягу прокурорам.  Зокрема, класні чини державного радника юстиції України, державного радника юстиції 1, 2 і 3 класів присвоюються Президентом України, інші класні чини присвоюються Генеральним прокурором.

Встановлено, що Генеральний прокурор, керівники відповідних прокуратур, їх перші заступники та заступники відповідно до розподілу обов’язків координують діяльність правоохоронних органів відповідного рівня у сфері протидії злочинності. Основною формою такої координації є проведення координаційних нарад з керівниками правоохоронних органів. Рішення координаційної наради є обов’язковим до виконання всіма зазначеними в ньому правоохоронними органами. Невиконання та/або неналежне виконання рішення координаційної наради є підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності відповідальних осіб. Порядок та інші форми координації затверджуються наказом Генерального прокурора.

Крім того, проєкт уточнює вимоги до кандидатів на посади прокурорів в окружні та обласні прокуратури, Офіс Генерального прокурора.

Зокрема, призначити прокурором окружної прокуратури можуть громадянина України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років або стаж в органах прокуратури не менше року та володіє державною мовою.

Прокурором обласної прокуратури може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше трьох років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше двох років та володіє державною мовою.

Прокурором Офісу Генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше шести років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше трьох років, або стаж роботи в обласній прокуратурі не менше п’яти років та володіє державною мовою. Однак ці вимоги не поширюються на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також законопроєкт визначає вимоги до форми та змісту дисциплінарної скарги про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Право звернутися до відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження щодо прокурорів, із дисциплінарною скаргою про вчинення прокурором дисциплінарного проступку має кожен, кому відомі такі факти.

Дисциплінарна скарга подається у письмовій формі та повинна містити такі відомості:

1) прізвище, ім’я, по батькові (найменування) скаржника, його місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв’язку;

2) прізвище, ім’я, по батькові та посада прокурора, щодо якого подано скаргу;

3) конкретні відомості про наявність у поведінці прокурора ознак дисциплінарного проступку, який відповідно до частини першої статті 43 цього Закону може бути підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора;

4) посилання на фактичні дані (свідчення, докази), що підтверджують зазначені скаржником відомості.

Рекомендований зразок дисциплінарної скарги розміщується на веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Прочитано 1677 разів