Print this page

Робота судів на час карантину

березня 20, 2020

Починаючи з середини березня відчутною проблемою для адвокатів та осіб, які беруть участь у судових засіданнях, є майже повна невизначеність щодо роботи судової влади в умовах уведення обмежувальних заходів. У питаннях, які стосуються здійснення судочинства та проведення судових засідань, кожна судова установа нині самостійно визначає правила та слідує власному алгоритму.

Наприклад, Одеський апеляційний суд за розпорядженням голови суду з 17 березня до 3 квітня 2020 року зупинив розгляд справ у відкритих судових засіданнях за участю учасників судового процесу та припинив їх пропуск до залів судових засідань, а у Господарському суді м. Києва запроваджено окремий графік роботи канцелярії: до 13:00. У низці судів діють обмеження для судового розгляду, або, розуміючи, що процесуальних підстав для зняття з розгляду або відкладення розгляду справ нині немає, рекомендовано учасникам процесу звертатися із клопотанням про відкладення розгляду справи у зв’язку із запровадженням відповідних обмежувальних заходів, проводити судові засідання в режимі відео-конференції, користуватися сервісами «Електронного суду» та ін.

Що говорить закон?

Комітет ВР з питань правової політики прийняв рішення, що під час карантину суди в Україні мають працювати, але повинні вжити заходів для нерозповсюдження коронавірусної інфекції.

"Навіть якщо ВРУ буде ухвалене рішення про запровадження надзвичайного стану, права громадян на звернення до суду та отримання правничої допомоги не можуть бути обмежені, оскільки це є прямою нормою Конституції України… Суди мають працювати і виконувати свою функцію і, водночас, мають бути вжиті заходи для нерозповсюдження небезпечної інфекційної хвороби під час відправлення правосуддя", - наголосив голова комітету Андрій Костін.

Водночас, 17 березня Рада суддів України затвердила встановлення особливого режиму роботи суддів всіх інстанцій. Введені заходи потрібні задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19.

 Згідно із рекомендаціями Ради, суди мають зробити наступне:

  • роз’яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантином та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції;
  • припинити всі заходи, не пов’язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо);
  • припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду;
  • обмежити допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань;
  • обмежити допуск у судові засідання та приміщення судів осіб з ознаками респіраторних захворювань: блідість обличчя, почервоніння очей, кашель;
  • ознайомити учасників судового процесу з матеріалами судової справи, за наявності такої технічної можливості, здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві, заяви про ознайомлення приймати через дистанційні засоби зв’язку;
  • зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня;
  • за можливості, здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, в порядку письмового провадження;
  • суддям та працівникам апарату суду, при найменших ознаках захворювання, вжити заходів щодо самоізоляції, повідомити про свій стан здоров’я відповідну установу охорони здоров’я та керівництво суду телефоном або по е-mail.

Також, Рада суддів України рекомендує громадянам та іншим особам:

  • всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або через дистанційні засоби зв’язку;
  • рекомендувати учасникам судових засідань подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами;
  • утриматися від відвідування приміщення суду, особливо за наявності захворювання (слабість, кашель, задуха, утруднення дихання, тощо).

Крім того, Службою судової охорони було видано наказ «Про заходи щодо протидії розповсюдження гострої респіраторної хвороби Covid-19 у Службі судової охорони».

Відповідно до цього наказу, усі співробітники Служби, задіяні до служби в судах, установах та органах системи правосуддя, зобов’язані нести службу в захисних масках і поліетиленових рукавичках. Під час виконання інших службових обов’язків співробітники і працівники Служби зобов’язані користуватися дезінфекційними засобами для оброблення рук, дотримуватися дистанції 1,5-2 метри до сторонніх осіб. При підвищенні температури, появі кашлю та інших ознак хвороби застосовувати маску-респіратор і негайно звернутися до лікаря, повідомити про свій стан здоров’я командування.

Таким чином, наразі єдиного розробленого підходу до графіку роботи судів та їх структурних підрозділів немає. Установи самостійно визначають графік роботи, порядок і спосіб проведення засідань, порядок доступу до приміщень суду, подання документів тощо. Проте, здебільшого, суди, запроваджуючи власні обмежувальні заходи, орієнтуються на рекомендації, що були затверджені рішенням РСУ від 17.03.2020. 

Що стосується роботи Верховного суду, за повідомленням його прес-служби, розгляд справ у порядку письмового провадження та прийом документів відбувається у штатному режимі. Водночас, Верховний суд вживатиме заходів для мінімізації усного розгляду справ. ВС нагадує: сторони можуть звернутися до суду із клопотанням про відкладення розгляду справи у зв’язку із запровадженням карантину.

Водночас, всі суди призупиняють проведення масових заходів, не пов’язаних із процесуальною діяльністю, зокрема особистий прийом громадян, екскурсії, круглі столи, семінари.

Прочитано 2292 разів