Print this page

Коли за відсутність маски в громадському місці не покарають: суд виніс рішення

квітня 13, 2020

Кельменецький районний суд відмовився штрафувати особу за перебування у громадському місці без захисної маски.

За матеріалами адміністративної справи, особу притягнули до відповідальності за перебування без захисної маски на зупинці громадського транспорту,  яка вважається громадським місцем. Відповідно, на нього склали протокол за порушення карантину.

За поясненнями особи, він не мав можливості придбати в селі захисну маску через відсутність коштів, а також виготовити її. Безкоштовно маску йому також ніхто не пропонував.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, суд вирішив, що дану справу слід закрити за відсутністю в діях особи складу та події адміністративного правопорушення. Своє рішення суд аргументував так:

  1. Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Постанови Кабміну № 211 з 6 квітня 2020 року до 24 квітня 2020 року заборонено перебувати в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.
  2. Відповідно до ст. 8Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, - за рахунок коштів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, а також коштів фізичних осіб.
  3. У матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували, що громадянин відповідно до закону за власні кошти зобов'язаний придбати чи виготовити засіб індивідуального захисту, зокрема респіратор або захисну маску, чи йому було профінансовано витрати на придбання чи виготовлення засобів індивідуального захисту за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів і при таких умовах він порушив заборону до 24 квітня 2020 року з 6 квітня 2020 року перебувати в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.
  4. Крім того, на даний час в Україні не визначені відповідні медичні критерії та не прийняті нормативно правові акти, щодо випадків та необхідності носіння засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски для захисту органів дихання, у тому числі виготовлених самостійно громадянами.

Текст відповідної Постанови від 8 квітня 2020 року у справі № 717/422/20 доступний за посиланням.

Прочитано 667 разів