Print this page

Виїзд на відпочинок за кордон: інструкція для українців

липня 07, 2020

Україна відкрила свої авіакордони ще 15 червня, частина країн вчинила аналогічно до чи після цієї дати. Багато українців, відчувши послаблення у сфері карантинних подорожей, відразу взялося пакувати валізи та шукати доступні туристичні напрямки.

Не так давно Європейський Союз оприлюднив критерії відкриття кордонів для інших країн. Однак, через значне збільшення кількості нових заражень COVID-19 Україна вийшла за межі, які встановлені для туристів, що в'їжджають в ЄС. Тому європейські курорти залишаються поки недоступними для наших громадян. Раніше ЗМІ повідомляли, що 4 липня в аеропорту Афін (Греція) затримали прибулих з Києва 17 громадян України через заборону на в'їзд до ЄС громадян третіх країн; серед затриманих - двоє дітей 8 і 9 років.

Тому, для того щоб убезпечити себе від неприємних ситуацій в аеропорту, пропонуємо ретельно перевіряти інформацію про країну, в яку ви маєте намір полетіти. Адже тільки на туристів покладено відповідальність за недотримання карантинних правил в'їзду.

Міністерство закордонних справ України вже створило інтерактивну онлайн-карту, яка дозволяє перевірити актуальний режим в'їзду і транзиту для громадян України в будь-якій країні світу. Крім того, країни зонують, відповідно до критеріїв МОЗ, на червоні та зелені. Українці, що прибувають із «червоної зони» (де показник більше ніж 40 активних випадків на 100 тис. населення) будуть відправлятися на обсервацію чи самоізоляцію на 14 днів після перетину кордону. Українці з «зеленої зони» (де показник менше ніж 40) - зможуть не проходити самоізоляцію.

Які основні туристичні напрямки для українців?
З відкриттям авіакордонів українці найактивніше виїжджають на відпочинок до Туреччини та Єгипту.

Відповідно до карти МЗС на пунктах пропуску в Туреччині передбачено медичний огляд на предмет наявності симптомів COVID-19 в пункті медичного контролю. У разі виявлення симптомів при огляді безкоштовно проводиться ПЛР-тест. З 1 липня дозволено в'їзд за умови обов'язкової наявності страхового поліса на COVID-19, який можна буде придбати онлайн, у туроператора, при придбанні авіаквитків, а також безпосередньо в аеропорту Туреччини після прибуття.

Так само, відсутні наразі спеціальні обмеження щодо прибуття в Єгипет. Однак, на практиці, туристів, які прибувають до Єгипту з початку цього місяця, просять заповнити спеціальну декларацію при посадці в літак і пройти температурний скринінг після прибуття. Також звертаємо вашу увагу на те, що, якщо напередодні або в момент вильоту з країни проживання вона буде в списку країн, оголошених Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) такими, що мають високий рівень ураження населення коронавірусом, туристи будуть зобов'язані надати результати останнього ПЛР-тестування (зробленого за 48 годин до дати поїздки) при в'їзді. Водночас, туристів звільнили від візового збору до 31 жовтня 2020 року. 

Додамо, Міністерство закордонних справ України оприлюднило рекомендації для туристів, що збираються виїжджати на відпочинок за кордон:

- зв'яжіться з авіакомпанією, туристичною фірмою або тим оператором, через якого ви бронювали поїздку, та уточніть актуальний стан карантинних обмежень у країні та перевірте статус вашого бронювання. Ситуація може змінюватись, тож, перебувайте з оператором на постійному зв‘язку;

- паралельно зв'яжіться з дипломатичною установою України в країні, куди запланували подорож, а також із представництвом цієї держави в Україні. Офіційні органи зможуть надати найповнішу та найактуальнішу інформацію щодо чинних карантинних обмежень;

- максимально подбайте про власну безпеку. Ретельно вивчіть умови вашого страхового полісу. Переконайтесь, що він покриває втрати, що можуть виникнути у випадку надзвичайної ситуації, в тому числі інфікування коронавірусом;

- подбайте про наявність додаткових коштів на випадок надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо). Візьміть з собою різні платіжні засоби - платіжні картки, готівку тощо;

- потурбуйтесь про власне здоров'я. Візьміть з собою необхідні особисто вам медичні препарати “із запасом” - на випадок вимушеної затримки за кордоном;

- перевірте стан вашого здоров'я перед поїздкою. Особливо це стосується осіб старшого віку та тих, хто має хронічні захворювання, наприклад, бронхіальну астму, діабет, серцево-судинні захворювання тощо.

Також МЗС звернулось листом до Міністерства інфраструктури та Державної авіаційної служби України з рекомендаціями провести відповідну роз'яснювальну роботу з авіакомпаніями, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення з України. Мета МЗС - унеможливлення продажу квитків громадянам України до країн, що не дозволяють в'їзд українським туристам, та/або які не мають підтвердних документів, необхідних для безперешкодного в'їзду до країни призначення (дозволів на проживання, документів навчальних закладів, підтвердження компетентних органів країни в'їзду тощо).

Поки загальна ситуація із захворюваністю на COVID-19 лишається досить нестабільною, все ж, варто не один раз подумати і зважити всі "за" та "проти" відвідування "проблемних" країн. Цілком можливо, що в найближчому майбутньому доступних туристичних напрямків стане більше, однак наразі радимо обирати з дозволених туристичних напрямків та уникати невиправданих ризиків.

Прочитано 1156 разів