Print this page

Запроваджено електронну форму виконавчого документа

липня 15, 2020

В Україні дозволили видавати та пред’являти документи у виконавчому провадженні в електронній формі. 

15 липня Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" щодо запровадження електронної форми виконавчого документу"(законопроект № 3707).

Прийнятим законом доповнено частину 3 ст. 4 Закону "Про виконавче провадження" нормою, відповідно до якої передбачена можливість видачі виконавчого документу в електронній формі. При цьому необхідне дотримання вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Автори законодавчої ініціативи запевняють, що основною метою є надання можливості пред’явлення до примусового виконання виконавчих документів, виданих в електронній формі. Це, у свою чергу, дозволить скоротити строки для направлення їх на примусове виконання та пришвидшить проведення виконавчого провадження. Не менш важливими факторами є зниження витрат на друк виконавчих документів і послуги поштового зв’язку. Крім того, це дозволить зменшити частку ручної роботи, зробить процес проведення виконавчого провадження більш ефективним, технологічним та сучасним.

Порядок пред’явлення до виконання виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, визначатиме Міністерство юстиції.

Відповідно до редакції документа, яку виклав Комітет з питань правової політики, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Прочитано 989 разів