Print this page

Підписано закон про удосконалення е-кабінету та спрощення роботи ФОП

серпня 06, 2020

Президент України підписав Закон № 786-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців" (законопроєкт від 04.12.2019 № 2524). 

Цей документ:

  • скасовує обов'язкове ведення книги обліку доходів для ФОП. ФОПам І-ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік у будь-якій зручній формі — паперовій чи електронній —із зазначенням суми доходу за місяць. ФОПи на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Мінфіном;
  • скасовує Договір про визнання електронних документів для реєстрації в Електронному кабінеті платника податків та передбачає, що в Електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення;
  • полегшує умови податкових перевірок. При перевірці оформлення працівників усунуто можливість опитувати працівників і роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

Закон № 786-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців" Верховна Рада ухвалила 14 липня 2020 року.

Детальніше про нововведення закону читайте у нашому матеріалі: ФОП на єдиному податку може не вести Книгу доходів.

Прочитано 543 разів