Набрав чинності закон, що має пришвидшити розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції

13 серпня 2020 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів» № 817-IX, який Верховна Рада ухвалила 21 липня 2020 року. Зазначимо, документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 12 серпня.

Закон спрямований на розвантаження судів України від розгляду значної кількості кримінальних проваджень колегіями у складі трьох суддів - це має пришвидшити розгляд кримінальних проваджень в судах першої інстанції, а також зменшити кількість кримінальних справ, які передаються із одного суду до іншого у зв’язку із неможливістю сформувати колегію суддів. 

З цією метою законом було внесено зміни до ч. 2 ст. 31 Кримінального процесуального кодексу України, якими зменшується кількість кримінальних проваджень, за якими передбачається можливість розгляду колегією суддів, шляхом заміни категорії злочинів: замість злочинів, за які передбачається покарання строком більше десяти років пропонується передбачити злочини, за які передбачається покарання більше дванадцяти років.

Також закон вносить зміни до статті 315 Кримінального процесуального кодексу.

Згідно з документом, кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один із них заявив клопотання про такий розгляд.

Як повідомляло офіційне інтернет-представництво Президента України, до сих пір багато кримінальних проваджень, які розглядаються в судах першої інстанції колегією суддів, перебували в цих судах протягом двох і більше років. Це пов'язано із зростанням кількості таких справ і зі складністю узгодження графіків судових засідань між членами колегії, особливо в період відпусток.

Крім того, у багатьох судах працюють не більше трьох суддів, в результаті чого після розгляду клопотання органу досудового розслідування під час досудового розслідування в цьому суді вже неможливо створити колегію суддів, а тому справи направлялися до апеляційних судів з метою зміни територіальної підсудності та направлення справ на розгляд в інші суди.

У подальшому, значна віддаленість суду, який розглядає справу, від місця проживання учасників кримінального провадження спричиняла низьку явку на засідання і відкладення розгляду справи. Все це негативно впливало на швидкість судового розгляду та на його якість.

Прочитано 1600 разів