Українсько-китайський форум стратегічного партнерства «Один пояс, один шлях»

IMG 188225 травня 2018 року відбувся вже другий щорічний українсько-китайський форум стратегічного партнерства «Один пояс, один шлях», в якому взяла участь компанія «Ти і право».

У рамках глобальної ініціативи представники Посольства КНР, керівництва РНБО України, провідні науковці, дипломати та експерти двох країн обговорили поточний стан та перспективи подальшого розвитку українсько-китайських відносин, проаналізували проблемні питання та розробили пропозиції щодо зміцнення партнерства між Україною та КНР.

Зокрема, радник з торгово-економічних питань Посольства КНР в Україні Лю Цзюнь зазначив, що Китай планує розширювати інвестиції та збільшувати свою присутність в Україні.

«Китай є другим найбільшим партнером України, однак для Китаю Україна поки не має такого статусу. Але я вірю у зростання позицій України, адже в Україні є велика кількість товарів і технологій, які потребує Китай».

IMG 1886

Також Лю Цзюнь констатував, що станом на кінець 2017-го року Китай інвестував лише 2,3 мільярди доларів, що набагато менше заявленого плану інвестицій. Тим не менше, дипломат звернув увагу на наявні великі можливості для інвестицій.

Президент групи компаній «Ти і право» Руслан Володимирович Ленівський підтвердив, що кількість інвестиційних проектів останнім часом помітно зростає.

«За останні 2 роки організація подібних форумів за участю поважних гостей, науковців, дає можливість бізнесу розвиватись не лише в економічному, а й правовому аспектах. Найважливішим сьогодні питанням для мене є розробка необхідного базису для сприятливого інвестиційного клімату, де кожна зі сторін відчуватиме стабільність та впевненість у завтрашньому дні».

IMG 1892

Також Руслан Володимирович звернув увагу китайських партнерів на те, що образ України в зарубіжних ЗМІ не завжди відповідає дійсності. Тому дізнаватись про реальне правове середовище та зміни в інвестиційному кліматі варто з профільних видань.

На думку Голови Дипломатичної Ради України та співзасновника юридичної компанії «Ти і право» Вікторії Лісничої, основним постулатом у відносинах України та Китаю має бути принцип «не словом, а ділом».

«Між нашими країнами є не просто діалог, а реальні дії. Згадаймо зустріч віце-прем'єра Держради КНР Ма Кая і Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана стосовно домовленості про інвестиції в Україну 7 мільярдів доларів. Це те, що потрібно сьогодні і бізнесу, і державі. Для мене також прикладом є екс-віце-премєр Китаю У І, яка дуже багато зробила стратегічних реформ в країні, з яких ми можемо брати приклад».

IMG 1897

Також, Вікторія Михайлівна повідомила про те, що нещодавно за участі компанії «Ти і Право» був підписаний меморандум з найбільшою енергетичною компанією Китаю, що є свідченням динаміки міждержавних партнерських відносин.

Заступник Серкретаря РНБО України Литвиненко Олександр Володимирович також відзначив впевнений розвиток двосторонніх політичних відносин останнього року.

«За цей рік відбулась низка важливих подій, таких як зустріч Президента Порошенка з головою КНР Сі Цзіпінєм в Давосі, участь у другому кварталі 2017 році української делегації на чолі з віце-прем’єр міністром Степаном Кубівим у форматі шовкового поясу «Один пояс, один шлях», візит віце прем’єра Державної ради КНР пана Ма Кая і зустріч Міністра закордонних справ Клімкіна у Нью-Йорку».

Народний депутат України Олександр Сугоняко вказав на важливість українсько-китайської співпраці насамперед через можливість перейняти позитивний досвід успіху.

«Це вивчення досвіду в державному будівництві, досвід економічних перетворень і реформ, боротьби з корупцією та напрацювання щодо принципів соціальної справедливості. Це можливість України вийти на новий рівень в глобальному розвитку».

IMG 1908

Водночас, директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» А. В. Ємолаєв вказав на початок нової ери – ери Азії.

«Китай продемонстрував унікальну динаміку економічного зростання, швидке втілення технологій, неагресивні методи та способи економічної перебудови світу, на відміну від західних компаній».

Більше того, на думку Єрмолаєва, Китай засвідчив приклад альтернативної соціальної організації лідерства, яке може змінити стереотипне уявлення майбутнього глобалізму.

Молодший партнер юридичної компанії "Ти і право" Аліна Наталушко презентувала грунтовний правовий аналіз інвестиційного клімату в Україні, відзначивши вагомі зміни в законодавстві за останні кілька років.

IMG 1915

Крім того, пані Наталушко розповіда про деякі діючі інвестиційні проекти КНР в Україні.

«Приватні компанії, як Китаю так і України, продовжують активно взаємодіяти. Китайська корпорація доріг та мостів (China Road and Bridge Corporation) проводить поліпшення існуючих та розбудову нових логістичних можливостей в Україні. Компанія «Sany Heavy Industry» спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України займаються питанням модернізації вугільної промисловості. Адміністрація морських портів України уклала контракт з компанією China Harbour Engineering Company Ltd. на проведення днопоглиблення в морському порту "Южний" у м. Южне Одеської області. China Railway International Group і China Pacific Construction Group підписали угоду про співпрацю з Україною щодо будівництва четвертої лінії київського метро. Також, ми можемо спостерігати потенційний інтерес китайської біржі BOCE до «Української біржі» і продаж цій же компанії Українського банку реконструкції та розвитку. Тобто проектів для співпраці є багато».

Кілька доповідей були присвячені також необхідності активізації взаємодії у науковій та культурно-освітній сфері, зокрема доцента Інституту світової економіки та політики Академії суспільних наук КНР Лі Янь, академіка НАН України В. М. Геєця, завідувача відділом Академії суспільних наук КНР Лю Сянчжунь, доктора політичних наук О. Борділовської тощо.

Форум проводився за підтримки Посольства КНР в Україні та Ради національної безпеки та оброни України.

Прочитано 2897 разів