Незалежна оцінка нерухомості: хто проводить, для чого та яка вартість?

Якщо попереду у вас – продаж нерухомості, її відчуження чи інші операції з нерухомістю, що потребують обов’язкового нотаріального посвідчення, вам знадобиться незалежна оцінка житла. Такий висновок про вартість об'єкта нерухомості потрібен нотаріусу для розрахунку оподаткування під час державної реєстрації.

neruhomist ocinkaЗазначимо, відповідно до ст. 657, 715, 719, 729, 732, 745 та 1304 Цивільного Кодексу України, нотаріальному посвідченню підлягають договори купівлі-продажу, міни, дарування, пожертвування, ренти, довічного утримання / догляду, щодо спадщини та іпотеки. Для визначення суми податків та зборів нотаріусу потрібно надати незалежну оцінку. Водночас, така оцінка непотрібна у випадку отримання нерухомості в спадок або подарунок родичами 1-го та 2-го ступеня споріднення, адже відповідно до ст. 174.8 Податкового кодексу України до податку на нерухомість застосовується нульова ставка.

За положеннями ст. 3 і 5 Закону України №2658-14 незалежну оцінку майна проводять такі суб'єкти господарської діяльності:

-          - юридичні особи - підприємства в сфері оціночної діяльності (за умови наявності хоча б одного сертифікованого оцінювача);

-          - ФОП за наявності сертифікату у сфері оціночної діяльності;

-          - органи держвлади та місцевого самоврядування, уповноважені оцінювати майно.

Незалежних оцінювачів, як правило, можуть підказати ріелтори чи нотаріуси, можна знайти самостійно. Для процедури оцінки майна потрібно надати фахівцю оригінал паспорта, документ, що підтверджує право власності на об’єкт нерухомості, технічний паспорт БТІ. У звіті, який надає оцінювач після відвідування об’єкта та опрацювання документації, повинно бути обов’язково вказано назву об'єкта, його адресу, технічну характеристику, вид обумовленої вартості та спосіб її розрахунку і саму отриману оціночну «ринкову» вартість. Такий звіт має ббути складений в двох примірниках (один – замовнику, один – в архів виконавця).

За роботу незалежного оцінювача в Києві доведеться в середньому сплатити 400-500 грн за квартиру і 700-1000 грн за будинок, у регіонах вартість прослуг нижче – відповідно від 300 грн за оцінку квартири, і від 500-600 – за оцінку будинка.

Після передачі звіту нотаріусу, він розраховує суму всіх необхідних зборів і податків. Ознайомитися з чинними податками при операціях з відчуження нерухомості (земельної ділянки) можна в нашій статті Податки та збори при операціях з купівлі-продажу земельної ділянки.

Прочитано 805 разів