Змінився порядок видачі посвідки на тимчасове проживання іноземцям

За усталеним порядком іноземцям донедавна відмовляли у видачі посвідки на тимчасове проживання на підставі того, що дата їх в'їзду в Україну передувала даті отримання дозволу на працевлаштування.

робота-після-закінченняКабмін врегулював це проблемне питання, внісши 18 липня 2018 року постановою № 651 відповідні зміни до пункту 33 Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення посвідки на тимчасове проживання.

Змінами передбачено, що іноземці та особи без громадянства (крім громадян держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором), які відповідно до законів та міжнародних договорів України не зобов'язані отримувати довгострокову візу для оформлення посвідки на тимчасове проживання і отримали дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства не пізніше 30 днів від дати останнього в'їзду на територію України, мають право подати документи на отримання посвітки без виїзду за межі України не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення установленного терміну перебування в Україні.

Фактично це означає, що в іноземців зникла необхідність виїжджати з території України для отримання посвідки на тимчасове проживання при працевлаштуванні в Україні.

Це сприятиме:

- зменшенню часових та фінансових витрат іноземців, що отримують посвідку на тимчасове проживання без довгострокової візи, у разі працевлаштування в Україні;

- зменшенню витрат ІТ-підприємств, що працевлаштовують іноземців та осіб без громадянства;

- створенню сприятливих умов для залучення висококваліфікованих кадрів (іноземців).

Нагадаємо також, що з 01.06.2018 року набрала чинності постанова КМУ від 25.04.2018 №322 "Про затвердження зразка, технічного опису бланка та Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання".

Відповідно до пункту 17 цієї постанови, документи для оформлення посвідки подаються не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення встановленого строку перебування в Україні. Так само, у цей же термін подаються документи для обміну посвідки в разі закінчення строку її дії. У разі порушення встановлених строків іноземцеві або особі без громадянства відмовляється в прийнятті документів для оформлення, обміну посвідки на тичасове проживання.

Прочитано 727 разів