Зміни в процедурі відчуження нерухомості

З 28 серпня діє новий Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерство юстиції від 27 серпня 2018 року № 2785/5.

notariusВідповідно до змін, тепер нотаріус встановлює за свідоцтвом про народження осіб лише до 14 років (раніше передбачений вік був 16 років).

Якщо реєстрація права власності відбулося без видачі документа, що посвідчує таке право, або цей документ втрачено, пошкоджено (доповнено), - нотаріальна дія вчиняється на основі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. При чому, передбачено, що стосується це актів та свідоцтв про право власності не лише на нерухоме майно (як раніше), а на об’єкти нерухомого майна та земельні ділянки.

При посвідченні договору про відчуження нерухомості, відчужувач має подати заяву про відсутність прав неповнолітніх, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном. Щоб перевірити факт відсутності таких прав, нотаріус може додатково витребовувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення такого правочину.

Також відтепер при нотаріальному посвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомості нотаріус має перевірити не лише відсутність заборони відчуження або арешту майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а й відсутність податкової застави за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Про таку відсутність виготовляються відповідні витяги. Натомість норму про обов'язковість перевіркb наявності податкової застави при зміні або розірванні нотаріально посвідченого договору – вилучено.

Крім того, уточнено процедуру придбання нерухомого майна на аукціоні при його продажі в провадженні у справі про банкрутство. Воно може бути посвідчене за умови надання договору купівлі-продажу, оформленого відповідно до статті 50 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Що ж до перевірки нотаріусом факту смерті і часу відкриття спадщини, встановити такі факти нотаріус може не лише шляхом витребування свідоцтва про смерть (як раніше), а й завдяки доступу до реєстру актів цивільного стану.

Насамкінець, зміни торкнулись підстав для відмови у наданні нотаріальних послуг. Раніше нотаріус міг відмовити у вчинення такої дії в конкретних передбачених випадках: якщо це суперечило законодавству України, не було подано необхідних документів, відомостей, дія підлягала вчиненню іншим нотаріусом, були сумніви у тому, що фізична особа діє свідомо та за власним волевиявленням, не було внесено плати за вчинення нотаріальної дії та ін. Відтепер цей пункт виглядає доволі лаконічно: «нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії у випадках, передбачених Законом».

Прочитано 549 разів