Штраф за "непрозорість": видобувні компанії зобов'язали звітувати

Верховна Рада прийняла Закон України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях».

vydobuvni kompaniiДокумент написаний з метою впровадження в України міжнародні стандарти та практику розкриття інформації у видобувних галузях відповідно до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ).

Це передбачає, зокрема, надання громадськості доступу до повної та об’єктивної інформації щодо платежів суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях.

Інформацію повинні подавати:

- підприємства, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;

- материнські підприємства у видобувних галузях;

- отримувачі платежів;

- Міністерство енергетики та вугільної промисловості України;

- Державна служба геології та надр.

Видобувні підприємства повинні подавати до Міненергетики та незалежного адміністратора звіт про платежі на користь держави в електронному чи паперовому вигляді і розміщувати його е-версію на власному веб-сайті.

Також підприємства повинні подавати інформацію про умови угод про користування надрами разом із відповідними витягами із таких угод.

Центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення і раціонального використання надр (в Україні це Державна служба геології та надр) повинен публікувати на своєму сайті інформацію про:

- заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами, які подають підприємства;

- видані спеціальні дозволи;

- укладені угоди про умови користування надрами.

Звіти про платежі на користь держави подаються щорічно не пізніше 1 вересня року, що настає після звітного періоду. Звіти мають залишатися публічно відкритими протягом щонайменше трьох років з дня розкриття. Міненерго має розміщувати їх протягом 30 днів.

Інформацію, оприлюднення якої вимагає законопроект, не захищає комерційна таємниця. Ухилення від розкриття даних може каратись від двох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів.

Штраф може бути накладено протягом 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через 1 рік з дня його вчинення. Штраф сплачується протягом 2 місяців з дня отримання постанови про накладення штрафу. Зазначимо, постанова про накладення штрафу є виконавчим документом, а отже, може бути оскаржена.

Прочитано 480 разів