За порушення правил паркування поліція евакуюватиме або блокуватиме авто

Міністерство внутрішніх справ оновило Інструкцію з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі

Відповідні правила були затверджені наказом МВС від 20 грудня 2018 р. № 1040, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15 січня 2019 р. за № 43/33014. Документ набув чинності з дня його офіційного опублікування - 8 лютого. 

Відповідно до оновленої Інструкції, якщо поліцейський виявить порушення правил паркування або якщо транспортний засіб створюватиме перешкоду дорожньому руху у частині порушення правил зупинки, стоянки - проводиметься блокування або доставлення цього авто на штраф майданчик.

Евакуювати транспортний засіб будуть виключно за умов, якщо розміщення транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху чи створює загрозу безпеці руху (зокрема,  на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками, при паркуванні «у два ряди» тощо). Або ж якщо  транспортний засіб розміщений на місцях, призначених для зупинки, стоянки, безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю.

В інших випадках тимчасове затримання проводитимуть шляхом блокування за допомогою технічних пристроїв.

Крім того, тимчасово затримуватимуть авто у випадку виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до статті 36 Закону України “Про виконавче провадження”.

Зверніть увагу, у разі тимчасового затримання транспортного засобу має складатися акт огляду. Місце розташування такого транспортного засобу має бути обов’язково зафіксовано в режимі фотографування (відеозапису), крім випадків тимчасового затримання транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук.

Під час здійснення фотозйомки обов’язковою є наявність не менше двох зображень транспортного засобу, отриманих з різних або протилежних боків. Зображення або відеозапис разом з іншою інформацією про адмінправопорушення негайно, але не пізніше чим впродовж наступного робочого дня з дня встановлення відповідальної особи, вносяться до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

Якщо водій-правопорушник був присутнім при тимчасовому затриманні і порушення неможливо усунути на місці, поліцейський оформляє протокол, в якому робиться відповідний запис про тимчасове затримання транспортного засобу із зазначенням інформації про складання акту огляду та тимчасового затримання.

Якщо правопорушення може бути усунуте водієм у максимально короткий термін, поліцейський не проводить тимчасове затримання і оформляє протокол про адміністративне правопорушення.

При цьому акт огляду і тимчасового затримання, якщо його вже склали, долучається до рапорту поліцейського про факт появи водія на місці правопорушення у момент виконання робіт із завантаження транспортного засобу.

У випадку відсутності водія поліцейський залишає на місці, де був автомобіль, або під склоочисниками заблокованого автомобіля повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу і необхідності прибуття такого водія до територіального органу Нацполіції для оформлення протоколу або винесення постанови.

Також інформація про таке затримання негайно передається на мобільний номер і на адресу електронної пошти відповідальної особи, внесені до Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Вказана інформація повинна містити відомості про адресу сайту, на якій особа може ознайомитися із зображенням або відеозаписом транспортного засобу у момент здійснення адміністративного правопорушення, а також про місце його зберігання.

Розблокування транспортного засобу здійснюється поліцейським після складання протоколу про адміністративне правопорушення або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Про місце зберігання тимчасово затриманого транспортного засобу поліцейський повідомляє водія при складанні протоколу, а у разі його відсутності – у чергову частину територіального органу Нацполіції.

Повернути свій транспортний засіб власник зможе після оплати вартості послуги з транспортування і зберігання транспортного засобу у розмірі, встановленому спільним наказом МВС і Мінекономрозвитку, а у разі винесення постанови про накладення стягнення у вигляді штрафу – його сплати.

Нагадаємо, що з 27 вересня в Україні набули чинності нові правила паркування. Однак їхня повноцінна реалізація не була можливою через відсутність законодавчого регулювання фото- і відеофіксації порушень ПДР. Сертифікацію вуличних засобів відео фіксації планують завершити до квітня цього року. До цього моменту, процедура евакуації/блокування неправильно припаркованих авто здійснюватиметься в тестовому (роз’яснювальному) режимі.

Прочитано 1114 разів