Чи може анонімна скарга стати підставою для перевірки?

До суду звернувся підприємець, оскаржуючи постанову Держпраці про накладення на нього штрафу. Свою позицію він обгрунтував тим, що, поміж іншого, під час проведення інспекційного відвідування інспектором не було пред'явлено  службове посвідчення. 

Місцевим судом було встановлено, що інспекційне відвідування позивача було призначене на підставі анонімного повідомлення невідомої особи відповідача про можливе використання праці незареєстрованих осіб.

Так, матеріали інспекційного відвідування не вміщували жодних звернень громадян, натомість інформація про можливе порушення (використання підприємцем найманих працівників без оформлення трудових договорів) була отримана з анонімних джерел.

Проте у Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю передбачено лише такі підстави здійснення інспекційних відвідувань:

- звернення працівника або особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;

- рішення керівника органу контролю про проведення перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятого за результатами аналізу інформації ЗМІ або інших незаборонених джерел;

- рішення суду, повідомлення правоохоронних органів;

- повідомлення інших перевіряючих органів про виявлені порушення;

- інформація: Держстату, ДФС, Пенсійного фонду, а також профспілкових органів.

Крім того, жодним спеціальним законом не надано відповідачу право розглядати анонімні звернення громадян та використовувати їх в якості підстави для проведення інспекційного відвідування.

А тому, суд дійшов висновку про порушення відповідачем вимог Порядку № 295 щодо наявності законних підстав для проведення інспекційного відвідування позивача та задовільнив позовні вимоги. Відповідне рішення у справі № 260/1131/18 було прийняте 31 січня 2019 року Закарпатським окружним адміністративним судом та може бути оскаржене.

Прочитано 1478 разів