Виплата дивідендів товаром: які податкові наслідки?

Як відомо, суми дивідендів, виплачені емітентом у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, не є об'єктом оподаткування ПДВ. 

Однак якщо виплата дивідендів проводиться у товарній формі (продукцією, товарами), то така операція оподатковується ПДВ на загальних підставах, оскільки така операція визначається як продаж товарівпояснюють у ГУ ДФС у Запорізькій області.

Це означає, що виплата дивідендів товаром (у натуральній формі) оподатковується ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%. 

У той же час, звертаємо Вашу увагу, що в акціонерних товариствах дивіденди мають виплачуватися лише в грошовій формі – це передбачено ст. 30 Закону України "Про акціонерні товариства" від 17.09.2008 р. №514-VI.

Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю повинні виплачувати дивіденди грошовими коштами. Виняток – якщо за інше проголосували одностайним рішенням на загальних зборах учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства (ст. 26 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" від 06.02.2018 р. №2275-VIII).

Емітент, який виплачує дивіденди у товарній формі, має скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та включити суму ПДВ до податкових зобов'язань звітного періоду. Зазначений порядок оподаткування дивідендів визначено п. п. 196.1.6 ст. 196 Податкового кодексу України.

Прочитано 1287 разів