До 1 грудня в Україні мають скасувати мораторій на продаж землі

Президент України Володимир Зеленський доручив парламенту до 1 грудня 2019 р. ухвалити законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасувати мораторій на продаж землі.

Президент підкреслив про необхідність пояснити суспільству, що модель земельної реформи направлена на розвиток українського фермерства і захист інтересів у першу чергу дрібного власника.

Вже до 1 жовтня уряд має розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Відповідальними призначено прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова. Відповідальними за те, щоб ВРУ ухвалила закон про ринок земель і скасувала мораторій на продаж землі до 1 грудня 2019 р. призначено голову ВРУ Дмитра Разумкова, голову парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамію та голову комітету з питань аграрної та земельної політики Миколу Сольського.

Крім того, президент доручив до 1 січня 2021 р. внести всю інформацію про земельні ділянки у державний земельний кадастр.

Нині через заборону на продаж сільськогосподарської землі в Україні єдиний варіант для передачі іншій особі земель за винагороду є її здача в оренду. Такі договори оренди як правило довгострокові та укладаються в середньому на 10 років.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі 20 грудня 2018 року. Президент Порошенко підписав цей закон 4 лютого 2019 року.

Раніше – 22 серпня 2018 року набуло чинності рішення Європейського суду з прав людини у справі "Зеленчук та Цицюра проти України", відповідно до якого мораторій на продаж земель був визнаний таким, що порушує права людини. Тоді суд рекомендував Україні переглянути нормативні акти та ухвалити більш збалансоване законодавство.

Прочитано 645 разів