Введення інституту кримінальних проступків відкладено

3 грудня Верховна Рада прийняла Закон щодо відтермінування Закону, яким було запроваджено інститут кримінального проступку (проект № 2155). Закон враховує пропозицію Комітету з питань правоохоронної діяльності про відтермінування часу вступу в дію інституту кримінальних проступків на півроку - до 1 липня 2021 року.

За законопроект в цілому проголосували 328 народних депутатів. Раніше планувалося, що закон почне діяти 1 січня 2020 року.

Зазначимо, Законом № 2617-VIII від 22 листопада 2018 року до Кримінального кодексу було внесено зміни, які запровадили інститут кримінального проступку. Таким вважатиметься передбачене Кримінальним кодексом діяння, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді штрафу не більше ніж 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Зміни було внесено як щодо самого поняття діяння (ст. 11 КК), так і його видів (ст. 12 КК). Відповідно до внесених змін діяння, які раніше відносились до категорії злочинів невеликої тяжкості (ч. 2 ст. 12 КК), переведено до категорії кримінальних правопорушень. Відтак,  мало б відбутись зменшення навантаження на слідчі органи досудового розслідування, оскільки їх повноваження під час досудового розслідування кримінальних проступків можуть здійснювати співробітники інших підрозділів, зокрема, органів Національної поліції та органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

Водночас, на думку авторів проекту № 2155, органи кримінальної юстиції, у компетенцію яких згідно чинного кримінального процесуального законодавства (ст. 216 КПК України), входить здійснення досудового розслідування кримінальних проступків, не готові до здійснення цієї діяльності (не створені відповідні підрозділи, не підготовлені виконавці та т. ін.), що може призвести до відповідних складнощів у правозастосуванні.

Крім того, закон № 2617-VIII не вирішив проблеми з адміністративними деліктами, що мають судову юрисдикцію, які більш наближені до категорії кримінальних проступків. А тому, на думку ініціаторів відтермінування введення інституту кримінального проступку, регуляцію останнього доцільно було б сконцентрувати в окремому нормативному акті – Кодексі кримінальних проступків.

Прочитано 779 разів