Як буде функціонувати єдиний рахунок для сплати ЄСВ та податків?

Нагадаємо, що 30.10.2019 було опубліковано Закон України від 04.10.2019 №190-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №190-IX).

Законом №190-IX встановлено, що з 01.01.2021 в Казначействі на ім’я Державної податкової служби України відкривається єдиний рахунок.

Єдиний рахунок може використовуватись платниками для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом України (крім податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу) державних або комунальних унітарних підприємств та  їх об’єднань), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи Державної податкової служби України.

Перерахування коштів з єдиного рахунку до відповідних бюджетів буде здійснюватись Казначейством на підставі реєстру платежів, сформованого Державною податковою службою України. Реєстр платежів буде формуватись з дотриманням черговості сплати, яка визначена у Законі №190-IX.

Зверніть увагу, з 01.01.2021 платники мають право використовувати для сплати вищезазначених платежів або єдиний рахунок або сплачувати такі платежі на умовах, які діяли до 01.01.2021 (на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до бюджетів, небюджетні рахунки для зарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Прочитано 816 разів