Важливі цифри 2020-го року: неоподатковувані доходи українців та мінімальний розмір ЄСВ

З 1 січня збільшено розміри неоподатковуваних доходів українців. Це пов'язано із закладенними у Держбюджеті на 2020 рік новими розмірами мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, відповідно до закону № 294-IX "Про Державний бюджет України на 2020 рік" нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня 2020 року встановлено на такому рівні:

- мінімальна зарплата - в місячному розмірі 4723 грн, у погодинному - 28,31 грн;

- прожитковий мінімум для працездатної особи - 2102 грн.

Зверніть увагу, розмір мінімальної зарплати впливатиме на такі показники:

- неоподатковуваний розмір добових - у межах України становить з 1 січня 2020 року 472,30 грн на день.

Зауважимо, витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, не включаються до оподатковуваного доходу, але не більш як 0,1 розміру мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження. У 2020 році добові витрати під час відрядження по Україні не оподатковуються ПДФО та військовим збором, якщо їх розмір не перевищує 472,30 грн на день. Для відряджень за кордон добові витрати в розрахунку за кожен календарний день відрядження залишилися на рівні минулого року та становлять не більш як 80 євро.

- неоподатковувана нецільова благодійна допомога - її розмір у 2020 році становить 2940 грн.

Не включається до оподатковуваного доходу також нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника ПДФО протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПК України. 

- вартість неоподатковуваних дитячих подарунків.

Вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи в період з 15 листопада 2019 року до 15 січня 2020 року не включається до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб - батьків, які отримали дитячі святкові подарунки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров'я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів. Під дитячими святковими подарунками відповідно до Закону № 2117 мається на увазі набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року (тобто, 168,16 грн). 

Крім того, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що з урахуванням нової мінімальної зарплати:

- максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить 15 розмірів мінімальної зарплати. Отже, протягом усього 2020 року вона становитиме 70 845 грн. 

- мінімальний страховий внесок з ЄСВ становить 1 039,06 грн (4 723 грн х 22 %).

До речі, ЄСВ у розмірі не менше мінімального повинні сплачувати ФОПи (незалежно від обраної ними системи оподаткування) та фізичні особи, які ведуть незалежну професійну діяльність (зокрема, адвокати), а також члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Звільняються від сплати ЄСВ "за себе" пенсіонери за віком, особи з інвалідністю та особи, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Прочитано 1426 разів