Чи може "єдинник" внести кошти до статутного капіталу іншої юрособи?

Українським законодавством передбачено, що юридична особа - платник єдиного податку третьої групи має право вносити кошти або майно до статутного капіталу іншої юридичної особи. При цьому, така особа може бути засновником іншої юридичної особи з часткою до 25%, 100% у статутному капіталі.

 

Так, відповідно до ст. 291 Податкового Кодексу, не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, які належать іншим юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%. Тобто частка засновників у розмірі не менше 75% статутного капіталу юрособи, яка планує обрати спрощену систему оподаткуванння, має належати юрособам - платникам єдиного податку.

Про це йдеться в індивідуальній податковій консультації від 17.01.2020 р. № 160/ІПК/05-99-04-04.

Однак варто враховувати, що придбання та продаж юридичною особою - платником єдиного податку третьої групи корпоративних прав інших юридичних осіб на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

А пп. 6 пп. 291.5.1 ст. 291 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва.

Прочитано 1060 разів