Віднині КЕП можна записати на ID-паспорт

Громадяни України, які мають ID-картку, отримали можливість внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на безконтактний електронний носій (чіп) ID-картки.

Зокрема, про це повідомляє прес-служба ДМС.

Які переваги це матиме для користувача? Насамперед, запровадження послуги з внесення кваліфікованого електронного підпису на ID-картку надасть громадянам можливість користуватися різноманітними електронними сервісами державних органів, отримувати адміністративні і банківські послуги, відкривати та вести бізнес тощо, не виходячи з дому. Крім того, ID – карта як носій електронного підпису - це можливе зчитування даних всіма операційними системами, перевірка достовірності даних, інструмент автоматизованої ідентифікації та використання у якості надійного захисту за рахунок КЕП. 

Послуга надаватиметься безкоштовно та буде доступною для громадян України, які досягли 18-річного віку. При цьому, термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки.

Наразі послугу можна отримати двома способами:

  • одразу після отримання нової ID-картки – у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи;
  • записати на раніше видану ID-картку – у будь-якому територіальному підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації.

Для запису КЕП на чіп ID-картки знадобиться PIN-код (PIN 2), який особисто вказується власником ID-картки під час її отримання.

Користуватися КЕП з ID-картки громадяни зможуть одразу після надходження від АЦСК МВС повідомлення, яке містить відповідно реєстраційний номер підписувача в реєстрі підписувачів АЦСК МВС та відомості про чинність сформованих сертифікатів ключів КЕП та шифрування власника паспорта (як передбачено, послуга стає доступною впродовж доби).

Оформлення КЕП та внесення його на чіп ID-картки не є обов’язковим і здійснюється за бажанням. 

Зазначимо, досвід універсального використання електронного підпису на ID-паспорті вже давно існує у таких прогресивних країнах як Німеччина, Естонія, Австралія та Сінгапур.

Для довідки:

 Кваліфікований електронний підпис (КЕП) – це один з атрибутів електронного документу, що підтверджує його справжність і приналежність конкретному громадянину. За допомогою електронного підпису можна отримати доступ до інформаційних державних систем і користуватися усіма електронними сервісами.

Прочитано 1525 разів