МОЗ затвердило протокол лікування хворих на COVID-19

 Міністерство охорони здоров'я затвердило єдиний протокол лікування коронавірусу на основі досвіду інших країн.

Про це йдеться в зверненні міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, яке оприлюднене в офіційному Тelegram-каналі МОЗ Коронавірус_інфо.

“Вже зараз усі медики країни отримують чіткий алгоритм лікування хворих. На жаль, від цього вірусу немає щеплення чи ліків. Більше того, не застрахований ніхто, і захворіти може кожен. Але багато країн, які зіткнулися з цим невидимим ворогом раніше за Україну, вже мають ефективні напрацювання у боротьбі з хворобою, спричиненою новим коронавірусом. І ми встановили стандарт лікування, який базується на досвіді цих країн”, - зазначив Максим Степанов.

Протокол призначений для всіх медичних працівників, які надають медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою. Його мета – встановити чіткий алгоритм призначення та застосування лікарських засобів для лікування груп пацієнтів з підтвердженою коронавірусною хворобою (COVID-19) при середньотяжкому, тяжкому та критичному її перебігу.

Разом з тим, нагадаємо, що відповідно до нового закону, який Верховна Рада підтримала 30 березня, лікарі можуть призначати препарати з недоказової ефективністю за умови отримання інформованої згоди пацієнта.

Сьогодні в регіони мають відправити понад 2 тисячі упаковок "Плаквенілу", який, відповідно до протоколу, буде використовуватися при лікуванні коронавірусу. 750 упаковок залишаться в Києві.

Ознайомитись із відповідним наказом МОЗ від 2 квітня 2020 року №762 можна за посиланням.

Завантажити протокол від МОЗ можна за посиланням.

Нагадаємо, наразі також вирішується питання адекватної оплати праці медиків екстреної допомоги та питання недоукомплектованості штатів в деяких лікарнях. Медпрацівникам, які працюють з коронавірусом, пообіцяли збільшити заробітну платню до 300% і до 200% певним категоріям.

Водночас українців вкотре просять залишатися вдома та обмежити соціальні зв'язки - такі обмежувальні заходи мають убезпечити людей від інфікування.

Станом на 10:00 сьогодні, 3 квітня, за даними ЦГЗ, в Україні зафіксовано 942 випадки COVID-19, з них 23 летальних, 19 людей одужало. За добу було підтверджено 138 нових випадків.

Прочитано 657 разів