Наслідки несплати або прострочення оплати податку податковим агентом

Податковим законодавством передбачено, що несплата (неперерахування) податковим агентом до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків - є підставою для накладення штрафу (ст. 127 ПКУ).

При цьому, розмір штрафу залежить від кількості подібних податкових правопорушень, незалежно від того, чи виявлено такі порушення контролюючим органом в межах однієї перевірки.

Про це зазначає, зокрема, Верховний суд у постанові від 21.01.2020 у справі № 820/11382/15.

Коротко про суть спору у цій справі:

Комунальне підприємство оскаржило до суду рішення-повідомлення ДФС про накладення фінансових санкцій та нарахування пені на підставі статей 127, 129 ПКУ.

Суд першої інстанції позов задовольнив, зазначивши про помилковість притягнення платника податків до відповідальності саме на підставі ст. 127 ПКУ: на думку суду, відповідальність має бути встановлено за ст. 126 ПКУ - несвоєчасне перерахування платником податків до бюджету нарахованих сум податку на доходи фізичних осіб.

Апеляція постанову окружного адміністративного суду скасувала та ухвалила нову, якою позов задовольнила частково. Апеляційнйи суд встановив, що підприємство утримало з заробітних плат працівників податок на доходи фізичних осіб, однак до бюджету в строки, установлені ПК, цей податок не перераховувався. На думку суду, застосування податковим органом ст. 127 ПК є правильним.

Позиція Верховного Суду

Ст. 127 ПК встановлено відповідальність платника податків та, зокрема, податкового агента, саме за несплату (неперерахування) податків до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків.

У ст. 126 ПК йдеться про податкове правопорушення у вигляді вчинення дії платником податку щодо фактичної сплати узгодженої суми грошового зобов'язання, але з затримкою (несвоєчасно).

Склад порушення передбачає, що нарахування, сплата чи утримання податку не відбулися до чи на момент виплати доходу.

На підставі аналізу вищенаведених норм права судова палата зробила правовий висновок, що несплата (неперерахування) податковим агентом до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків є підставою для накладення штрафу таки згідно зі статтею 127 ПК.

Відповідність розміру штрафних санкцій, при цьому, визначається (обчислюється) з кількості разів допущених таких порушень протягом встановленого періоду часу і не залежить від того, чи виявлено такі порушення контролюючим органом в межах однієї перевірки.

Прочитано 599 разів