На запит податкової служби без печатки можна не відповідати, - ВС

Однією із найбільш поширених підстав для призначення позапланових податкових перевірок нині є ненадання інформації на запит фіскального органу. Тим не менше, радимо не боятися відмовити податковим органам, адже якщо відмова правомірна, то і подальше призначення позапланової перевірки, так само як і її результат, можна визнати протиправними.

Зазначимо, незважаючи на теперішню необов'язковість печаток для більшості документів, якщо вимога про її проставлення передбачено законодавством, це - має бути невід'ємним атрибутом документа.

Тому завжди радимо уважно вивчати сам запит, адже вимоги до нього прямо передбачені статтею 73 Податкового Кодексу (ПК) України. Якщо він не відповідає приписам даної норми, запит не можна вважати офіційним документом і відповідати на нього зовсім не обов'язково.

Така позиція знайшла підтвердження у судовій практиці, зокрема, в постанові ВС від 26.02.2019 року по справі № 826/9082/15. У ній Верховним Судом в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду було задоволено вимоги платника податків про визнання протиправним та скасування наказу про призначення позапланової перевірки. Примітно, що суди нижчих інстанцій у задоволенні таких позовних вимог відмовили повністю.

Згідно з висновком ВС, відсутність на запиті органу податкової (фіскальної) служби печатки дозволяє платнику податків не надавати запитувану інформацію. У разі призначення податкової перевірки після відмови подати інформацію на такий запит дана податкова перевірка може бути визнана протиправною.

Тому, ще раз наголошуємо, обов'язок платника податків надати запитувану інформацію виникає виключно за умови оформлення запиту відповідно до вимог пункту 73.3 статті 73 Податкового кодексу України, у т. ч., за умови наявності на документі печатки.

Прочитано 600 разів