Чи продовжувати процесуальні строки у зв’язку з карантином вирішуватиме суд

На засіданні 18 червня Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до процесуальних кодексів щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину.

Законом визначено можливість суду за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у випадках наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених кодексом), поновлювати строки, встановлені у статтях процесуальних кодексів, а також продовжувати процесуальні строки, які встановлені законом чи судом, на строк дії карантину - за умови, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв'язку з карантином. 

Суд може відновити відповідний термін як до, так і після його закінчення.

Отже, суд за заявою особи може продовжити процесуальний термін, встановлений судом, якщо неможливість здійснення відповідного процесуального дії в певний термін обумовлена саме ​​обмеженнями, введеними в зв'язку з карантином.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада продовжила процесуальні терміни на весь період карантину. При цьому, адаптивний карантин наразі продовжено до 31 липня.

Зазначимо, проект цього Закону було зареєстровано за №3383.

Прочитано 709 разів