Які санкції передбачені за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних?

Нагадаємо, нещодавно ВР ухвалила Закон № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Цим законом, серед іншого, було внесено зміни до статті 120-1 ПКУ та встановлено нові штрафні санкції за невчасну реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування, в яких не зазначаються суми податку на додану вартість (ПДВ).

Так, відповідно до п. 120-1.1 ст. 120-1 ПКУ порушення платниками податку на додану вартість граничного строку реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних тягне за собою накладення на платника податку на додану вартість штрафу в розмірі 2 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1020 гривень, при реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН):

- податкової накладної / розрахунку коригування, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість;

- податкової накладної / розрахунку коригування, складеної на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;

- податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених підпунктами "а" - "г" цього пункту, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної;

- податкової накладної, складеної відповідно до статті 199 ПКУ, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної;

- податкової накладної, складеної відповідно до абзацу одинадцятого пункту 201.4 статті 201 ПКУ.

У разі відсутності реєстрації таких податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки податкового органу, на платника податку накладається штраф у розмірі 5 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 3400 гривень (пп. 120-1.2 ст. 120-1 ПКУ).

У Головному управлінні ДПС у Сумській області зауважили:: якщо штрафи за порушення граничного строку реєстрації таких податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН, передбачені ст. 201 ПКУ, нараховані протягом періоду з 1 січня 2017 до 31 грудня 2019, грошові зобов'язання за якими станом на дату набрання чинності Законом № 466 неузгоджені (відповідні податкові повідомлення-рішення знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов'язання за ними не сплачено), то застосовуються нові розміри штрафів, встановлені Законом № 466.

Так, контролюючий орган здійснює перерахунок суми штрафу і надсилає (вручає) такому платнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним) (п. 73 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Для решти податкових накладних та/або розрахунку коригування:

- порушення платниками податку граничного строку, передбаченого для реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 50 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування залежно від кількості календарних днів порушення строку реєстрації;

- відсутність реєстрації протягом граничного строку податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН, про що зазначено в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки податкового органу, тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50 відсотків суми податкових зобов'язань з податку на додану вартість, вказаної у такій податковій накладній / розрахунку коригування, або від суми податку на додану вартість, нарахованої за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну на таку операцію не складено.

Прочитано 701 разів