Як змінити ПІБ?

Право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено ст. 295 Цивільного кодексу України.

Починаючи з 16-річного віку, людина має право на власний розсуд змінювати своє прізвище або ім’я. Проте за згодою батьків це можна зробити і в більш ранньому віці - у 14 років. Змінювати по батькові дозволяється у разі усиновлення або його скасування, якщо батько змінив своє ім'я чи відомості про нього, як про батька, були вилучені з актового запису про народження.

Для того, щоб змінити ім’я чи прізвище, або те й інше, потрібно з відповідною заявою звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання.

Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Так, одночасно із заявою необхідно подати наступні документи:

- паспорт і свідоцтво про народження заявника;

- про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі) або про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);

- про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);

- про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;

- свою фотокартку;

- квитанцію про сплату державного мита.

Обійдеться така процедура у 5 грн 10 коп. Якщо ж забажаєте ще раз змінити свої персональні дані - доведеться сплатити 51 грн. Заява про зміну імені розглядається у тримісячний строк з дня її подання.

Після отримання дозволу заявникові необхідно звернутися у відділ ДРАЦС для складання актового запису про зміну імені або прізвища. Якщо не зробити цього протягом 3 місяців без поважних причин - дозвіл втратить силу.

Як зазначається, в Україні впродовж 2015 р. 19 701 людина скористалась правом змінити прізвище, ім’я чи по батькові; у 2016 р. - 22 365; у 2017 р. - 18 399; у 2018 р. - 16 541; у 2019 р. - 15 689. За 6 місяців 2020 р. 5449 українців звернулися до відділів ДРАЦС щодо зміни таких персональних даних.

Прочитано 1716 разів