Руслан Ленівський представив Україну на міжнародній конференції в КНР

RL vystup

Правові ризики міжнародних інвестицій та способи їх захисту – провідна тема Міжнародної конференції On Legal Risks and Countermeasures of International Investment and Trade, що відбулася 27 та 28 серпня 2018 року в Пекіні.

Для виступу та обговорення були запрошені провідні делегати, науковці та експерти з усього світу. Україну на заході представив заслужений юрист України, власник Групи Компаній Ленівського «Ти і Право» - Ленівський Руслан Володимирович.

Учасники з усіх континентів світу обговорювали важливі питання захисту міжнародних інвестицій, надання міжнародних гарантій ведення зовнішньоекономічної діяльності Китаю в різних країнах світу та правові ризики для китайських інвесторів.

Окрему увагу делегати надали питанню правового забезпечення інвестицій в країнах уздовж проекту «Один пояс, один шлях». Зокрема, дискусія тривала щодо питань правових гарантій побудови проекту «Один пояс, один шлях» та особливостей зміцнення міжнародної співпраці між країнами-учасницями. Інвестиції в регіонах Азії та Океанії зросли. Лише у 2017 році Китай інвестував сюди більше 38 млрд. доларів США. Фаворити Китаю в регіоні – Австралія та Південно-східна Азія, туди Китай інвестує найбільше. Досліджували також питання міжнародних відносин Китаю з Малайзією та Шрі-Ланкою й аналізували проблематику офшорних компаній.

rlv conference

У Європу з 2005 по 2017 роки китайські фірми інвестували 324 мільярди доларів, що становило майже третину від загального обсягу прямих іноземних інвестицій Китаю. Найбільше (238,2 мільярда доларів) з цих інвестицій були зосереджені у Великобританії, Швейцарії, Росії, Італії, Франції та Німеччині.

В Африці, окрім прямих інвестицій, Китай є також одним із найбільших у світі постачальників фінансування на розвиток регіону. Допомога на розвиток має вирішальне значення для посилення інтересів Пекіна. Так, з 2000 по 2014 рік Китай фінансував 2390 проектів по всій Африці на загальну суму 121,6 млрд. доларів (для порівняння, загальна сума допомоги, запропонована США для Африки в період з 2000 по 2014 рік становила 100 мільярдів доларів).

В останні роки Китай розширює свою інвестиційну спрямованість від ресурсів та сировини до стратегічних придбань, призначених для підвищення конкурентоспроможності ринку китайських товарів та компаній. Наприклад, в сфері логістики. Так, у період з 2012 по 2017 роки китайські фірми інвестували 50,81 млрд. доларів у європейські та північноамериканські транспортні галузі, що майже в п'ять разів більше, ніж за попередній п'ятирічний період.

Китайські інвестори почали більше цікавитись різноманітними проектами в секторах й української економіки – зокрема, логістики, електронної комерції, науки і техніки, інфраструктури, сільського господарства, фінансів, ядерної та відновлюваної енергетики.

Ruslan Lenivskyy at China Legal Exchange Center.MP4 snapshot 00.34

Як зазначив у своій доповіді Руслан Володимирович Ленівський, інвестування в Україну для Китаю є привабливим, як з точки зору прибутковості, так і території – через близькість до ринків Європейського Союзу. Також чудовою можливістю для зростання позицій України в питаннях співробітництва та на світових ринках є її участь у проекті «Один пояс – один шлях».

zbirnyk small

Такі перспективи вимагають від України не лише адаптованого законодавства, а й готовності вирішувати потенційні спори з інвесторами. Важливим кроком в цьому напрямку стало нещодавнє підписання Меморандуму про співпрацю між українською Групою компаній Ленівського «Ти і право» та найбільшим китайським юридичним центром China Legal Exchange Center - 27 серпня 2018 року у Пекіні. Детальніше про це, читайте тут: Меморандум про співпрацю з China Legal Exchange Center

Прочитано 3714 разів