Як рахуватимуть стаж підприємцям: уряд змінив правила

Кабмін нарешті унормував механізм призначення і нарахування пенсій для фізичних осіб-підприємців, у яких відсутня трудова книжка чи записи в ній.

trudova knyzhka

3 жовтня уряд ухвалив постанову "Про внесення зміни до пункту 4 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній".

Згідно з постановою, фізособам-підприємцям при обчисленні пенсії будуть зараховуватися до стажу періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, в тому числі із застосуванням фіксованого податку:

- з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року - на підставі довідки про реєстрацію особи як суб'єкта підприємницької діяльності;

з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року за бажанням особи - за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від суми сплачених коштів.

Зазначимо, раніше механізм зарахування трудового стажу ФОПів до 2003 року не був законодавчо врегульований. Лише починаючи з 2004 року, ФОПи могли за власним бажанням зараховувати період своєї діяльності до трудового стажу, на підставі якого розраховується розмір пенсії.

 

Прочитано 504 разів