Воєнний стан в Україні: що передбачає законодавство

25 листопада Росія вдалась до агресії в Азовському морі. Прикордонний корабель РФ протаранив рейдовий буксир українських військових. При цьому командування ВМС України наголошує, що два малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир ВМС ЗСУ переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі планово і згідно з міжнародними нормами.

voennyj-stanУ Росії ж це розцінили як перетин кордону. ФСБ затримало три українські кораблі, що супроводжувалося вогнем. В результаті шестеро українців поранено, двоє з них – у тяжкому стані.

У відповідь на це увечері 25 листопада Президент України Петро Порошенко призначив засідання воєнного кабінету та РНБО, за підсумками якого було запропоновано Верховній Раді протягом двох днів ухвалити рішення про введення воєнного стану. Заплановано, що депутати зберуться сьогодні, в понеділок,  на позачерговій сесії о 16:00.

Зазначимо, за час незалежності України воєнний стан ще не вводили, тож спрогнозувати усі можливі наслідки нині не видається можливим.

Втім чого варто очікувати,  якщо депутати підтримають указ президента?

Зазначимо, правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, закон України "Про правовий режим воєнного стану", а також указ президента. У законі не вказується тривалість воєнного стану – термін його дії має бути зазначено в указі президента. А РНБО рекомендувала президенту оголосити Воєнний стан строком на 60 днів.

Відповідно до закону, керівництво державою переходить до військового командування, яке разом із органами виконавчої влади, військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування мають запроваджувати та здійснювати заходи правового режиму.

Варто знати, що введення воєнного стану накладає заборону на проведення виборів - президента, народних депутатів та до органів місцевого самоврядування. Нагадаємо, наступні вибори президента України заплановано на 31 березня 2019 року. Зважаючи на орієнтовну тривалість воєнного стану у випадку його запровадження (рекомендованих 60 днів), вибори мали б відбутися. Однак є один законодавчий нюанс. Після припинення воєнного стану Верховна Рада має визначитися з новою датою виборів. Оскільки виборча кампанія має початися за 90 днів до запланованої дати виборів (тобто 31 грудня), її початок може бути перенесений щонайменше на місяць, і, як результат, вибори президента України також відтермінують.  

Водночас, представник президента України Петра Порошенка у Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко повідомила у Facebook, що воєнний стан не означає автоматичного скасування виборів.

Які ж обмеження чекатимуть громадян у разі запровадження ВС?

Законом передбачено, що насамперед буде заборонене проведення страйків, масових зібрань та акцій. Військове командування матиме право запроваджувати комендантську годину, встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду в населенні пункти, обмежувати свободу пересування громадян, а також рух транспортних засобів.

У військових буде право перевіряти документи, а в разі потреби проводити огляд речей, транспорту, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян.

Проте у громадян залишається право на справедливий суд та правову допомогу.

Закон передбачає також можливість конфіскації майна з приватної чи комунальної власності, майна державних підприємств тощо для потреб держави. Варто знати, якщо за вилучене майно екс-власник не отримав компенсації – він її вправі повернути пізніше у судовому порядку.

Також можуть заборонити роботу особистих чи колективних радіостанцій, передачі інформації через комп’ютерні мережі. У випадку фіксування порушення вимог режиму воєнного стану - у громадян чи організацій можуть вилучати відео- та аудіоапаратуру, комп’ютери чи інші засоби зв’язку.

Припиняється воєнний стан після завершення введеного строку або у випадку прийняття президентом нового указу -про його скасування.



Прочитано 900 разів