Для відновлення доступу до реєстру нерухомості нотаріусам потрібно буде пройти сертифікацію

6 лютого Кабмін вніс зміни до постанови № 860 "Про реалізацію експериментального проекту у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Відповідно до документа, нотаріуси з метою відновлення доступу до державних реєстрів повинні будуть підтверджувати свою професійну компетентність шляхом додаткової сертифікації.

Втім в Нотаріальній палаті України запевняють, що подібне нововведення суперечить законодавству України, а також створює корупційні ризики.

Зокрема, НПУ закликала Прем'єр-міністра Гройсмана не підписувати прийняту постанову.

Свою позицію НПУ пояснює тим, що повноваження щодо здійснення реєстраційних дій мають надаватися автоматично із набуттям статусу нотаріуса.

Більше того, чинним законодавством не передбачено вимоги визначення професійної компетентності нотаріусів як державних реєстраторів. А тому закріплення подібних правил у підзаконних актах КМУ чи міністерств суперечить положенням ст. 92 Конституції.

Крім того, НПУ оскаржила до суду наказ Мінюсту від 29.12.2018 № 4146/5, відповідно до якого процедура тестування передбачена для нотаріусів у разі необхідності відновлення їм доступу до реєстрів.

Прочитано 967 разів