Оподаткування подарунків у 2019 році 

З 1 січня 2019 року не оподатковується вартість подарунків — у частині, що не перевищує 1 043,25 грн на місяць. Так, згідно з новою редакцією пп. 165.1.39 ПКУ (із змінами до ПКУ, внесеними наприкінці 2018 року Законом №2628-VIII), до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включатиметься вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) у частині, що не перевищує 25%однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

З різниці між вартістю подарунку та його неоподатковуваною вартістю справлятиметься ПДФО за ставкою 18 % та військовий збір 1,5 %. Однак, зверніть увагу, дане правило застосовується лише до подарунків у натуральній формі.

Як відомо, особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровувані (п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України). Дохід зазначається в річній податковій декларації, крім нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення договору або в сільських населених пунктах — до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації договору, та осіб, які отримали об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими обдаровуваними — резидентами, які сплатили податок та збір до оформлення подарунка.

Зверніть увагу, право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття (п. 1 ст. 722 Цивільного кодексу України).  А от прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка.  

В такому випадку, якщо, наприклад, подарунок був прийнятий обдаровуваним і не повернутий у звітному році, а в наступному році договір дарування був розірваний, обдарований має все рівно сплатити податки з доходу у вигляді подарунку (якщо він отриманий від фізичної особи–резидента, що не є членом сім’ї першого або другого ступеня споріднення) - у розмірі 5% ПДФО та 1,5% військового збору. 

Нагадаємо, за правилами українського законодавства, фізична особа — резидент, яка отримує подарунок від фізичної особи — резидента, але не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості будь-якого подарунку, а також військовий збір за ставкою 1,5%.

Фізична особа — нерезидент, яка отримала подарунок від фізичної особи — резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення подарованого об’єкта, або в сільських населених пунктах — до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування, за ставкою 18% +1,5% військового збору.

Фізичні особи, що одержали дохід у вигляді подарунку, який оподатковується за нульовою ставкою податку (члени сім’ї першого та другого ступеня споріднення), не зобов’язані включати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу. Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації (зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 ПКУ).

Що ж до подарунків, безоплатно переданих працівникам роботодавцями (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат — як у грошовій, так і натуральній формі), то вони є базою нарахування ЄСВ, при цьому, лише тоді, коли обдаровувані перебувають у трудових відносинах з роботодавцем.

Прочитано 3433 разів