У спорах з Фондом гарантування вкладів платити судовий збір не потрібно

Вкладники банків звільнені від сплати судового збору у спорах з Фондом гарантування вкладів фізосіб під час організації виплат відшкодувань за вкладами. Такий висновок зробила Велика Палата Верховного суду.

За обставинами справи, ВАСУ виніс ухвалу про повернення касаційної скарги у зв’язку з несплатою судового збору. На думку ВАСУ, у даній справі дія частини третьої статті 22 Закону "Про захист прав споживачів" не поширюється на вкладника.

Проте Велика Палата Верховного суду скасувала дану ухвалу та передала справу на розгляд до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

За позицією ВП, при зверненні до суду з позовом про стягнення з Фонду майнової відповідальності за договором банківського вкладу позивач як споживач фінансових послуг звільняється від сплати судового збору не тільки при поданні позовної заяви, а й на наступних стадіях цивільного процесу.

Так само, споживач фінансових послуг при зверненні до суду з позовом до банку за захистом своїх порушених прав, наприклад, через неналежне виконання договору банківського вкладу, звільняється від сплати судового збору на підставі частини третьої статті 22 Закону № 1023-XII.

Більше того, як зазначила Велика Палата Верховного Суду, споживач фінансових послуг звільняється від сплати судового збору і в спорах з Фондом під час здійснення останнім владних управлінських функцій, а саме організації виплат відшкодувань за вкладами на підставі пункту 4 частини другої статті 4 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (постанова ВП/ВС від 15.05.2019 у справі № 817/649/16).

Прочитано 1284 разів