Запит ДФС про надання інформації, не завірений печаткою, може бути залишений без відповіді

Податковим законодавством України (п. 73.3 ст. 73 ПКУ) встановлено, що контролюючі органи мають право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання, необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Однак форма таких запитів має відповідати певним вимогам. Так, відповідні запити мають бути підписані керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу і повинен містити: підстави для надіслання запиту відповідно до цього пункту, із зазначенням інформації, яка це підтверджує; перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати. Запит також має містити печатку контролюючого органу.

Дотримання таких вимог є обов’язковим. Хоча і не завжди визнається судами. Так, у справі № 826/9082/15 щодо визнання наказу про проведення перевірки ДФС незаконним суд першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку про правомірність дій контролюючого органу щодо прийняття наказу про проведення документальної позапланової виїзної перевірки з огляду на те, що недоліки, допущені контролюючим органом в оформлені письмового запиту, зокрема, відсутність печатки на запиті, не можуть бути самостійною підставою для визнання дій щодо направлення такого запиту платнику податків протиправними та спричинити його недійсність. Суди зауважили, що ненадання платником витребуваної контролюючим органом інформації та матеріалів є підставою для призначення документальної позапланової перевірки такого платника.

Однак Верховний суд з такою позицією не погодився. За позицією КАС ВС, недоліки, допущені відповідачем в оформлені письмового запиту, навіть попри те, що такий запит надруковано на офіційному бланку податкового органу, з датою та вихідним номером, є суттєвими. Так, відсутність печатки на письмовому запиті, направленому контролюючим органом на адресу позивача, не можна віднести до недоліків, випадково допущених при їх оформленні.

З огляду на зазначене письмовий запит контролюючого органу про надання інформації було оформлено з порушенням законодавчо встановленого порядку, а тому позивач звільнений від обов'язку надавати відповідь на вказаний запит, що прямо передбачено пунктом 73.3 статті 73 Податкового кодексу України (постанова ВС/КАС № 826/9082/15 від 26.02.2019).

Прочитано 941 разів