ВС назвав обов'язкові умови самопредставництва юросіб

24 січня 2020 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга Київської митниці Держмитслужби у справі за позовом ТОВ про визнання протиправним та скасування рішень митниці.

Цю скаргу було підписано представником Київської митниці, що діє на підставі довіреності.

Однак Верховний суд не прийняв дану скаргу, пояснюючи це тим, що скаржником не було не надано доказів щодо належного уповноваження його на вчинення будь-яких процесуальних дій у розумінні статті 59 КАС України або в порядку її самопредставництва. Свій висновок ВС обґрунтував наступним.  

Частинами першою, четвертою статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

При цьому, Держава бере участь у справі  через відповідний орган державної влади відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Верховний Суд  звернув увагу, що змінами, внесеними до КАС Законом № 309-IX розширено перелік випадків самопредставництва юридичної особи, суб'єкта владних повноважень і визначено, що «юридична особа незалежно від порядку її створення, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені» а також визначено перелік документів, що можуть підтвердити відповідні повноваження це закон, статут, положення, трудовий договір (контракт).

Більше того, за позицією колегії суддів КАС, допуск відповідної особи до участі у справі можливий лише у випадку сукупної наявності обох цих умов.

Таким чином, щоб визнати особу такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи (суб'єкта владних повноважень) без додаткового уповноваження.

Відповідну ухвалу по справі № 160/6823/19 ВС виніс 03.02.2020. З повним текстом можна ознайомитись за посиланням.

Також, нагадуємо, що Верховна Рада розширила перелік осіб, які можуть здійснювати самопредставництво юридичних осіб у суді.. Завдяки цьому, штатні юристи зможуть представляти юросіб у суді.татні юристи зможуть представляти юросіб у суді.

Читайте за темою: Суд не може вимагати від захисника надати витяг з реєстру адвокатів

Прочитано 9710 разів