Що передбачає президентський законопроект про судову реформу?

Оприлюднено текст президентського законопроекту № 3711  про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду і органів суддівського управління.

Ми вже зазначали, що законопроект визначений як невідкладний і спрямований на виконання лютневого і березневого рішень Конституційного Суду України № 2-р / 2020 і № 4-р / 2020 про скасування частини положень законів № 1402-VIII і № 193-IX про судову реформу.

Що передбачено документом? 

1. Щодо Верховного Суду

Президент пропонує скасувати положення про встановлення максимальної кількості суддів Верховного Суду (раніше він сам скоротив верховних суддів до 100 осіб). Передбачається встановити загальне правило для визначення кількості суддів у суді: ця функція покладається на Вищу раду правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України. З Закону № 193-ІХ виключаються відповідні положення про порядок проведення відбору суддів касаційних судів, пов'язаного зі скороченням кількості суддів Верховного Суду.

2. Щодо оцінювання суддів Верховного Суду України
Передбачено, що судді ВСУ зараховуються в штат касаційного суду Верховного Суду тієї юрисдикції, якою вони займалися в судовій палаті ВСУ. При цьому судді ВСУ протягом року з дня зарахування повинні пройти кваліфікаційне оцінювання. Судді, які відмовилися від оцінювання або невідповідні посади за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності, будуть звільнені.

Порядок і методологію кваліфікаційного оцінювання таких суддів, показники відповідності критеріїв та засобів їх встановлення затвердить ВСП за поданням ВККС.

3. Щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів

ВККС, діяльність якої була припинена для набору нового складу, так і не була сформована. Як зазначається, це спричинило низку проблем: зупинився конкурс в IP-суд, не можуть бути призначені суддями кандидати різних відборів тощо.

Тому Президент пропонує, щоб новий склад ВККС (16 членів) призначив ВСП за результатами відкритого конкурсу терміном на 4 роки. Членом ВККС може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності в сфері права не менше 15 років, що відноситься до юридичної професії та відповідає критерію політичної нейтральності.

Обирати членів ВККС буде конкурсна комісія, до якої увійдуть: три судді або судді у відставці, запропоновані Радою суддів України; три міжнародних експерта, визначених ВСП на підставі пропозицій і іноземних організацій, що надають Україні міжнародну технічну допомогу або здійснюють діяльність у сферах юстиції, судової влади, запобігання і протидії корупції. Запропонувати своїх кандидатів слід протягом 20 днів з дня оголошення конкурсу. Якщо пропозицій не надійшло, протягом п'ятнадцяти днів кандидатів пропонує Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

4. Щодо комісії з питань доброчесності та етики
Президент пропонує виключити статтю 28-1 Закону «Про Вищу раду правосуддя» про створення і діяльності Комісії з питань доброчесності та етики. Таким чином, враховується рішення КСУ № 4-р / 2020 року, згідно з яким орган, установа, утворені при конституційному органі, не можуть бути наділені контрольною функцією в цьому конституційному органі.

5. Щодо дисциплінарного провадження
Законопроектом передбачено, що дисциплінарне провадження починається:

  • після отримання скарги про дисциплінарний проступок судді, поданої відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів»,
  • з ініціативи Дисциплінарної палати ВСП або ВККС у випадках, визначених законом.

Суддя і скаржник повинні бути повідомлені про засідання Дисциплінарної палати не пізніше ніж за 7 днів (нині - за 3 дні) до дня його проведення.  При цьому, не допускається розгляд дисциплінарної справи за відсутності судді та скаржника.

Прочитано 708 разів