Нова судова реформа: Саакашвілі хоче ліквідувати ВРП, ВККС, ДСА та запустити «суд в смартфоні»

Виконавчий комітет реформ представив концепцію змін в судовій системі України.

Як розповів очільник комітету Міхеїл Саакашвілі,  в рамках реформи запропоновано ліквідувати Вищу раду правосуддя, Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, Державну судову адміністрацію, а натомість - створити єдиний орган судового контролю. Функції нового органу: відбір і переатестація суддів, розгляд дисциплінарних справ за скаргами на суддів, моніторинг доброчесності суддів, матеріально-технічне забезпечення судової системи.

Також запланована ліквідація системи адміністративних, господарських судів і створення Окружного центру правосуддя. В цілому буде скорочено кількість судів до 200, а також створені Вищий адміністративний суд, Вищий антикорупційний суд, Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Крім того, Міхеїл Саакашвілі анонсував запуск системи «Суди в смартфоні«, яка матиме наступні функції:

  • автоматичний розподіл справ,
  • можливість подати позов онлайн,
  • оплатити судовий збір,
  • передати суду докази,
  • стежити за станом розгляду справи,
  • одержувати копії рішень.

Крім того, наголошено на розширенні альтернативного вирішення спорів через третейські суди, медіацію, використання англійського права, а також анонсовано ліквідацію монополії на проведення судових експертиз виключно державними експертними установами в кримінальних провадженнях.  

Запропоновано винести на референдум питання скасування Конституційного Суду і створення Конституційної палати в складі Верховного Суду.

Прочитано 553 разів