У ВР збираються запровадити податок на виведений капітал

10 квітня Парламентський комітет з питань податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу президентський законопроект  8557 - про внесення правок до Податкового кодексу щодо податку на виведений капітал.

Оскільки запланований на 11 квітня розгляд законопроекту не відбувся, очікують, що парламентарі зберуться для розгляду змін в наступний вівторок, 23 квітня. 

Нагадаємо, даним законопроектом, зареєстрованим ще в липні 2018 року, передбачалась заміна з 1 січня 2019 року податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал. Щоправда, до 31 грудня 2021 року банкам дозволяється застосовувати податок на прибуток підприємств – у разі прийняття банками відповідного рішення.

Що передбачає документ?

Насамперед, податком на виведений капітал оподатковуватимуться:

- операції з виведення капіталу: виплата дивідендів на користь неплатника податку, виплата частини прибутку державними некорпоратизованими, казенними чи комунальними підприємствами, повернення внесків власнику корпоративних прав - неплатнику податку (у сумі, що перевищує в артість внеску, здійсненого засновником та/або власником до статутного капіталу такої юридичної особи) тощо;

- операції, прирівняні до операцій з виведення капіталу: проценти, сплачені нерезидентам - пов'язаним особам і нерезидентам, зареєстрованим у державах, що є низькоподатковими юрисдикціями; виплата (переказ), що здійснюється у зв'язку з переказом коштів з рахунків в українських банках на рахунки платника податку, відкриті за кордоном, погашенням зобов'язань, що виникли за договорами, виконання яких не призводить до зарахування коштів на рахунки платників податку в українських банках або до отримання платником податку майна, робіт, послуг, господарські операції, визнані контрольованими за правилами трансфертного ціноутворення, якщо їх умови не відповідають принципу "витягнутої руки", в частині донарахованих сум тощо.

Податок платитимуть як резиденти так і нерезиденти.

Що стосуєься ставок податку на виведений капітал, то вони будуть наступними:

15% - до операцій з виведення капіталу;

20% - до операцій, прирівняних до операцій з виведення капіталу (крім зазначених нижче операцій, що оподатковуються за ставкою 5%);

5% - до коштів, сплачених на виконання боргових зобов'язань пов'язаним особам - нерезидентам (у випадках перевищення сукупної суми боргових зобов'язань перед всіма пов'язаними особами - нерезидентами над сумою власного капіталу платника більш ніж у 3,5 раза (для фінансових установ та компаній, що провадять виключно лізингову діяльність, - більш ніж у 10 разів) або реєстрації нерезидента у державі, що є низькоподатковою юрисдикцією, застосовуватиметься ставка 20%).

Передбачено, що буде створений Реєстр платників податку на виведений капітал, дані якого оприлюднюватимуться на веб-сайті Державної фіскальної служби України. Щоправда, за той час, що проект не був розглянутим, ДФС вже встигли реформували на Державну податкову та Державну митну служби. 

Прочитано 816 разів