КCУ схвалив рішення щодо виконавчого напису нотаріуса

1 липня 2020 року Перший сенат Конституційного Суду України ухвалив Рішення № 7-р(I)/2020 щодо конституційності положень частини першої статті 88 Закону України "Про нотаріат" від 2 вересня 1993 року № 3425-XII. 

Цим Рішенням Суд визнав оспорювані положення Закону такими, що відповідають Конституції України.

СУТЬ СПРАВИ

Товариство з обмеженою відповідальністю „Укркава“ звернулося до Конституційного Суду з клопотанням визнати неконституційними положення ч. 1 ст. 88 Закону, яким передбачено, що нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

Відповідно до клопотання ТОВ, неконституційність оспорюваних положень Закону "має наслідком протиправне позбавлення права власності".

ПОЗИЦІЯ КСУ
Конституційний суд, вирішуючи порушені в конституційній скарзі питання, визнав оспорювані положення Закону такими, що відповідають Конституції України. КСУ зазначив, що передбачене оспорюваними положеннями Закону регулювання є реалізацією Верховною Радою України виключних повноважень визначати організацію і діяльність, у тому числі нотаріату, як це встановлено в п. 14 ч.1 ст. 92 Конституції.

Як було зазначено КСУ, встановлюючи порядок нормативного регулювання діяльності нотаріату в частині визначення строків, у межах яких нотаріус може вчинити виконавчий напис, законодавець запровадив чітку їх диференціацію залежно від суб'єктного складу учасників правовідносин.

Крім того, оспорювані положення Закону, відповідно до яких нотаріус вчиняє виконавчі написи за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між юридичними особами - не більше одного року, на думку КСУ, є чіткими, зрозумілими та однозначними.

Таке нормативне регулювання виключає можливість довільного його трактування, тому застосування оспорюваних положень Закону особами (органами), діяльність яких ґрунтується на принципі верховенства права, жодним чином не призводить до протиправного позбавлення права власності.

За висновком КСУ, положення частини першої статті 88 Закону не суперечать приписам статті 6, частини першої статті 8, статті 19, пункту 14 частини першої статті 92 Конституції України.

Нагадаємо, рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Прочитано 937 разів