Вступив в силу новий закон про митний тариф

Через глобалізацію економіки та підписані Україною міжнародні угоди щодо співпраці - питання спрощення процедур торгівлі стало нагальним. І одна з ключових проблем, яку потрібно було вирішити у тарифному регулюванні — це гармонізація чинного законодавства з міжнародними нормами. 

Це б дало змогу перейти до застосування єдиних стандартів у митній справі. Що, власне, і відбулося - 4 червня 2020 року Верховна Рада України ухвалила Закон України  № 674-IX "Про Митний тариф України", який набув чинності сьогодні, 3 липня 2020 року. 

Новий закон не змінив ставки ввізного мита, однак відбулося доповнення, уточнення кодів, описових частин окремих товарів, приміток до товарних груп.

Відтепер Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТЗЕД) приведена у відповідність до сучасної редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації (останньої версії 2017 р.). Усі зміни в сучасній версії УКТЗЕД є дзеркальним відображенням (автентичним перекладом) змін, що відбулися при переході до Гармонізованої системи сучасної версії 2017 року.

Що це дасть бізнесу та на що вплине?

До моменту прийняття нового Закону митний тариф України був побудований на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів (далі — ГС) версії 2012 року. Тоді як застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання в більшості країн світу, зокрема в країнах Європейського співтовариства та країнах СНД, з 1.01.2017 року здійснюється на основі ГС-2017.

Тобто наші митні органи керувалися застарілими нормами опису та кодування товарів. А країни ЄС керуються ГС-2017. У результаті такої розбіжності у класифікації товарів український бізнес мав проблеми з класифікацією новинок техніки, які застаріла система кодування товарів не може розпізнати.

Крім того, розбіжності у використанні систем кодування товарів створювало проблеми через різні коди товару. Так, наприклад, один код товару присвоюється країною-експортером, а інший — Україною. Відтак, бізнес мав звертатися до суду за захистом своїх прав та інтересів.

Які особливості нового митного тарифу?

Митний тариф України є невід'ємною частиною закону і містить перелік ставок загальнодержавного податку - ввізного мита на товари, що ввозяться на митну територію України та систематизовані згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), складеної на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів.

Ставки ввізного мита можуть встановлюватися або змінюватися виключно законами про внесення змін до митного тарифу України.

При цьому, Закон № 584-VII «Про Митний тариф України» втратив чинність. На зміну йому почав діяти Закон № 674-IX "Про Митний тариф України". Новий закон забезпечує здійснення митного оформлення товарів в Україні із застосуванням сучасних міжнародних норм митного права в частині класифікації товарів. 

Чому виникла необхідність змін в УКТ ЗЕД?

Ці зміни періодично відбуваються у зв’язку із технічним прогресом (з’являються нові технічні вироби), для забезпечення більш зрозумілого викладу назв товарів, для контролю та боротьби з перевезенням наркотиків та зброї (нові види яких також періодично виникають), для безпеки харчування, боротьби з епідеміями тощо.

Загалом в останнє видання Гармонізованої системи 2017 р було внесено 233 правки, які, відповідно, мають бути враховані і у вітчизняній УКТЗЕД. Так, наприклад, було створено нову окрему товарну позицію 9620, до якої відносять моноподи, триподи (триноги), селфі-палки. Натомість дві товарні позиції 2848 (неорганічні фосфіди) та 8469 (друкарські машинки) були вилучені через мізерні обсяги торгівлі. При цьому, у зв’язку із збільшенням обсягів торгівлі, створені нові коди для таких товарів, як мандарини та клементини, безалкогольне пиво, вино в контейнерах (bag-in-box), коензим Q10 тощо. Цілу низку змін здійснено для виокремлення антималярійних товарів в окремі коди. Для кращого розуміння, формулювання "дитяче харчування" ("infant food"), замінено словами "продукти, призначені для немовлят або дітей молодшого віку" (Food suitable for infants and young children).

У Держмитслужбі запевняють, що сучасна УКТ ЗЕД спростить співставлення даних митної статистики, забезпечить спрощення аналізу товарних потоків на митному кордоні України, пришвидшить митне оформлення.

"Фактично УКТЗЕД в редакції Митного тарифу України є багатогранним, об’ємним та складним документом, яким встановлені коди для величезної кількості товарів (біля 11 тис. 10-ти значних кодів). Для правильної класифікації товарів Держмитслужбою розроблені Перехідні таблиці від УКТЗЕД редакції 2012 року до УКТЗЕД версії 2017 року (ці таблиці затверджені наказом Державної митної служби №234 від 1 липня 2020 року)", - ідеться у повідомленні.

Прочитано 1427 разів